Frågor

Kan man anvanda samma kanyl flera ganger nar man injicerar insulin?

Kan man använda samma kanyl flera gånger när man injicerar insulin?

Pennkanyler ska inte återanvändas. Efter användning är de inte längre sterila vilket medför risk för infektion vid injektion. Kanylen kan bli slö när den återanvänds vilket kan leda till större vävnadsskada vid injektion och det finns ett samband mellan återanvändning av pennkanyler och uppkomst av fettkuddar.

Hur många gånger kan man använda en insulinspruta?

Den vanligaste insulinbehandlingen om du använder insulinpenna är att ta basinsulin en eller två gånger gång per dygn, oftast på kvällen. Dessutom behövs ett snabbverkande eller direktverkande insulin före varje måltid.

Vilka fingrar tar man blodsocker?

Vuxna och barn över ett år. Välj om möjligt lång- eller ringfingret. Pekfingret behövs för pincettgreppet och har dessutom ofta tjockare hud och kan vara känsligare. Tummen och lillfingret är olämpliga att sticka i eftersom tummen har puls och lillfingret är så tunt att punktion kan medföra risk för benskada.

När kan det vara aktuellt att ta Kapillärprov istället för Venprov?

På svårstuckna patienter eller patienter som av någon anledning inte bör utsättas för venprovtagning kan vissa analyser tas kapillärt, se analyserande laboratoriets provtagningsanvisningar angående vilka analyser som kan utföras på kapillärprov.

Har man för mycket insulin i kroppen vid högt blodsocker?

Högt blodsocker För höga blodsockervärden kan till exempel uppstå om man äter för mycket i förhållande till den mängd insulin eller tabletter man tar. För höga värden uppstår också om man är mer stillasittande än vanligt.

Hur länge klarar sig insulin i rumstemperatur?

Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.

Hur mycket sänker en enhet insulin?

Hos en vuxen person brukar en enhet direktverkande insulin sänka blodsockret med 1–4 mmol/l. Erfarenhet visar att en enhet direktverkande insulin sänker blodsockret med ca 2 mmol/l hos en person med genomsnittlig vikt och vanlig insulinkänslighet som tar totalt 50 enheter insulin per dygn.

Är det bra att alltid injicera insulin på ett och samma ställe?

​Injektionsställena, eller kanylställena om man har en insulinpump, har stor betydelse för upptaget av insul​in och dess effekt. Om man alltid injicerar insulin på samma ställe eller alltid har kanylen på samma ställe blir fettvävnaden hård och tjock. Insulinet tas upp ojämnt och dåligt på sådana ställen.

Hur påverkar högt blodsocker kroppen?

De små blodkärlen i ögon, njurar och nerver kan ta skada och leda till nedsatt syn, nedsatt njurfunktion och försämrad känsel i fötterna. Skador i de stora blodkärlen kan orsaka hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Därför är det mycket viktigt att sänka blodsockervärdena till rätt nivåer.

Varför går inte blodsockret ner trots insulin?

Det finns många förklaringar till att blodsockret blir för högt. Det kan till exempel bero på otillräcklig diabetesbehandling med insulin, GLP-1-receptoragonist eller tabletter, för stort födointag, mindre fysisk aktivitet än planerat, akut sjukdom, stress på arbetet, med mera.

Share this post