Allmänning

Varfor kanns det konstigt i huvudet?

Varför känns det konstigt i huvudet?

Det kan till exempel bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara symtom på en allvarlig sjukdom.

Var huvudvärken sitter?

Värken är dov och molande och sitter oftast på båda sidorna av huvudet. Det är inte ovanligt att man även har ömma punkter i hårbotten eller i nacken, och ibland även i käkmusklerna. Det orsakas ofta av spända muskler men kan utlösas av till exempel stress eller känslomässiga påfrestningar.

Har ont bakom ögat?

Att ha ont bakom ögonen kan bero på många saker, exempelvis virusinfektioner eller bihåleinflammation. Om du ser suddigt kan det tyda på en inflammation i synnerven. Har du värk i tinningarna eller ont när du tuggar, eventuellt i kombination med feber, kan du ha en inflammation i blodkärlen vid tinningarna.

Hur känns hjärndimma?

Många personer med RA upplever att de kan få problem som ofta brukar kallas hjärndimma, som kan innebära koncentrationssvårigheter, försämrat minne och en allmän känsla av mental trötthet.

Varför hugger det till i huvudet?

Om du har huggande smärta i bakhuvudet kan det bero på occipitalisneuralgi. Du kan också uppleva smärta bakom ögonen, när du rör på nacken eller känna dig stel i bakhuvudet. Detta är en ovanlig typ av nervsmärta och kan orsakas av exempelvis inflammation, nervinklämning, diskbråck eller diabetes typ 1 eller 2.

När kan huvudvärk vara farligt?

Huvudvärk är oftast inte farligt. Men i vissa fall kan ont i huvudet vara ett tecken på allvarliga sjukdomar, som hjärnblödning, hjärnhinneinflammation eller hjärntumör. Sök vård om huvudvärken sitter i längre än en vecka, om man har en tjock och grön snuva eller om man behöver ta värktabletter flera gånger i veckan.

Var är det farligast att slå i huvudet?

Hjärnan omges av en vätska, så kallad cerebrospinalvätska, som skyddar den mot att stöta mot skallbenet. Vid kraftiga smällar och slag mot huvudet kan dock hjärnan komma så pass mycket i rörelse att den slår i insidan av skallbenet. Detta leder till det vi kallar en hjärnskakning.

Share this post