Frågor

Vad som menas med det goda samtalet?

Vad som menas med det goda samtalet?

Samtalet – det viktigaste redskapet I samtalet är det är viktigt att skapa en positiv attityd och att möta varje person med respekt och utgå från dennes behov och livssituation. Den som vill minska i vikt måste förändra sina levnadsvanor. Mycket handlar om hur god kommunikation och bra dialog kan underlätta.

Hur bör man förbereda det goda samtalet?

  1. Trygghet. En förutsättning för ett gott samtal är att deltagarna känner sig trygga i gruppen.
  2. En god miljö Hur och var man sitter påverkar samtalet och att ha tillgång till kaffe/te, frukt eller vatten kan göra att man känner sig mer bekväm.
  3. Dialog eller diskussion.
  4. Ge alla tid.
  5. Fråga och lyssna.

Vad är viktigt i ett samtal?

Tillit och trygghet Att alla känner sig trygga och litar på de andra i gruppen är en grundförutsättning för ett gott samtal. Det handlar om att vi vågar ”pröva” olika tankegångar utan att riskera att bli utskällda, misstänkliggjorda eller utskrattade. I en ny grupp tar det så klart lite tid att nå den trygghetskänslan.

Hur inleder man ett motiverande samtal?

För att komma fram till målbeteende/fokus för samtalet kan man börja med att fråga klienten vad hon har för förväntningar med samtalet och vad personen vill prata om. Rita det som klienten tar upp utan att värdera. Klienten kan också beskriva och försöka förklara hur hon gör idag och vad hon vill göra (kunna göra).

Vilken typ av kommunikation finns i det goda samtalet?

I ett riktigt gott samtal gäller det nämligen att vara närvarande till fullo. Inre lyssnande. Om du lyssnar inåt bekräftar du dig själv och befäster dina egna tankar och åsikter. Du lyssnar till den du samtalar med, men märker att du börjar dra paralleller till hur du själv skulle göra.

Vad innebär det att lyssna aktivt och varför är det så viktigt?

Aktivt lyssnande kan beskrivas som förmågan att möta personen där den befinner sig och ge respons på vad personen säger. Det i sin tur förutsätter att samtalsledaren behärskar färdigheten att lyssna. Att lyssna innebär att samtalsledaren släpper egna tankar och eventuella önskvärda riktningar för samtalet.

Hur ska jag förbereda de professionella samtal jag ska genomföra i mitt arbete?

Att ha ett professionellt samtal kan delas in i tre faser:

  1. Inledningsfas. Klargör mötets syfte och målsättning för dig själv. Vart vill du?
  2. Genomförandefas. Vad är det för typ av samtal dvs vilka frågor ska du ställa? Utredande frågor som som hjälper dig att klargöra och förstå situationen?
  3. Avslutningsfasen.

Vad är viktigt i ett gott samtalsklimat?

Det viktigaste är ett öppet och uppmuntrande samtalsklimat Det är viktigt att alla känner sig bekväma och vågar ställa frågor, samt vågar säga både tokiga och bra saker. Ett positivt samtalsklimat handlar om att diskutera med respekt, stödja varandra och att lyssna med alla sinnen öppna.

Hur bidrar jag till ett bra samtalsklimat?

Be deltagarna att ta med sina arbetsböcker till mötet. 2. Dela in gruppen i smågrupper om 3-5 personer och dela ut ett deltagarmaterial till var och en.

Hur inleder man samtalet och skapar ett bra samarbetsklimat?

Skapa samarbetsklimat Rådgivaren ber klienten berätta om det problem hon har på sitt eget sätt. Rådgivaren arbetar i detta skede av samtalet med öppna frågor och reflektivt lyssnande för att rådgivaren och klienten ska komma nära en gemensam bild av situationen.

Vad är Förändringsprat?

Förändringsprat kan beskrivas som alla de yttranden från personen som rör sig mot målet. Det är samtalsledarens uppgift att identifiera och locka fram förändringsprat, till exempel genom reflektioner och öppna frågor.

Share this post