Frågor

Kan man fa PMS senare i livet?

Kan man få PMS senare i livet?

Att du får PMS eller PMDS kan bero på att du är känslig mot de ämnen som bildas när progesteron bryts ner. Vissa får besvär redan i tonåren men det är vanligast att du är över 30 år. Ibland kan besvären ha blivit svårare efter att du har fött barn. Besvären slutar när man kommer i klimakteriet och slutar få mens.

När har man vanligtvis PMS?

PMS brukar börja upp till en vecka före mensen och försvinna när mensen kommer. Men du kan känna av PMS de första två till tre dagarna av mensen också. En del har besvär även under ägglossningen, ungefär två veckor före mensen. Ibland kan PMS pågå från ägglossningen fram till mensens start.

När brukar PMS vara som värst?

De fysiska och psykiska PMS-besvären kommer under bestämda tider av menscykeln och brukar vara som värst tre till fyra dagar före mensblödningen. Besvären försvinner vanligtvis i samband med att mensen börjar, men det händer att de kan fortsätta ännu ett par dagar. Vissa upplever även besvär när de har ägglossning.

Varför mer PMS vissa månader?

PMS är vanligt, även om symtomen varierar från person till person och över tid. PMS kan också dyka upp under perioder med stora hormonförändringar, som efter att du fått barn, under puberteten, om du tar p-piller eller är i början av klimakteriet. Störst besvär har oftast fertila kvinnor över 30 år.

Vad är en Lutealfas?

Lutealfasen är den andra fasen av din cykel – den börjar efter ägglossningen och pågår till nästa mens. När mensen börjar tar fasen slut, eftersom mensen är starten på en ny cykel. Mot slutet av lutealfasen kan du få PMS-symtom.

Vilket hormon orsakar PMS?

Vad orsakar PMS? PMS beror på en ökad hormonkänslighet i menscykeln – östrogennivån sjunker – vilket leder till ett underskott av serotonin, det hormon som styr vårt välbefinnande. Dessutom förändras vätskebalansen i kroppen också. PMS kan vara ärftligt, men symptomen varierar mellan olika familjemedlemmar.

Share this post