Blogga

Vad vager slap?

Vad väger släp?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg.

Vad är släpets bruttovikt?

Totalvikt: Högsta vikt som fordonet är konstruerat för att klara av (tjänstevikt plus maxlast). Släpvagnsvikt: Den sammanlagda vikten av släpvagnen och lasten. Bruttovikt: Den vikt ett fordon har vid ett givet tillfälle utgörs av tjänstevikt och last.

Hur räknar man ut hur tungt släp man får dra?

Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.

Vad menas med teoretisk släpvagnsvikt?

(Totalvikten är summan av tjänstevikten och maxlasten, detta är en teoretisk vikt som är densamma vare sig fordonet är lastat eller olastat och styr bland annat vilket körkort som krävs.) Däremot säger det ingenting alls om vad bilen orkar dra.

Vad väger en tom hästtransport?

Ett enkelaxlat släp ligger ofta på en totalvikt på 1300 kg (lastvikt c a 600-650 kg). Som du säkert vet är det totalvikten som gäller när man tittar på bilens registreringsbevis och har B-kort (totalvikt är släpets egenvikt – tjänstevikten plus maxlasten). Volvo brukar vara pålitligt.

Får man dra hästtransport med B körkort?

För B-behörighet gäller generellt att bil och släp får ha en sammanlagd totalvikt på högst 3500kg. Bilens totalvikt får inte i något fall överstiga 3500kg. Körkort taget före 19/1 2013: Med äldre BE-behörighet finns ingen begränsning på släpets totalvikt annat än bilens begränsning.

Vad räknas som släpvagn?

Ett lätt släpfordon har en totalvikt av högst 750 kg. Totalvikten kan vara över 750 kg under förutsättning att dragfordonets och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton. Läs mer om vikter och vad de olika begreppen betyder.

Share this post