Blogga

Vad ar Extraartikulara manifestationer?

Vad är Extraartikulära manifestationer?

Personer vars RA drabbat knäleden kan få en vätskefylld utbuktning i knävecket, en så kallad bakercysta. Inflammationen kan även drabba andra delar av kroppen än leder, vilket benämns som extraartikulära manifestationer.

Vad är Seronegativ reumatoid artrit?

Psoriasisartrit (PsA). Vid hudsjukdomen psoriasis inträffar det i 20–25 procent av fallen att även någon eller några av kroppens leder drabbas av artrit, så kallad psoriasisartrit. PsA är som regel seronegativ, det vill säga att det saknas i blodet detekterbara auto-antikroppar såsom ANA, RF och CCP.

Hur används Klassifikationskriterier för RA?

De vetenskapliga kriterier som används är skapade för klassifikation och ej diagnostik, men kan ge visst stöd vid oklar diagnos. Under 2010 skapades nya kriterier för att möjliggöra tidig identifiering av potentiellt destruktiv artrit innan några destruktioner påvisas.

Vad är en USUR?

En usur är en erosion av skelett, och förekommer i vissa sjukdomsprocesser såsom reumatoid artrit. En usur är förlust av ben i ett visst område snarare än en förändring i bentätheten, såsom i osteoporos.

Vad händer i leden vid artrit?

När en stor mängd vita blodkroppar samlas i leder eller senor blir de inflammerade. Inflammationen gör att leden blir vätskefylld, svullen, öm och varm. Inflammationen börjar i ledkapselns vävnad. Om inflammationen pågår under en längre tid kan den skada olika delar i och kring leden.

Vad betyder Seropositiv reumatoid artrit?

RA delas ibland in i seropositiv och seronegativ RA, beroende på om blodprov visar att det finns eller inte finns så kallat anti-CCP i blodet. Anti-CCP är en typ av antikroppar, som finns hos ungefär tre fjärdedelar av alla som har sjukdomen. Reumatoid artrit kallas även ledgångsreumatism eller reumatism.

Vad är psoriasisartrit?

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom där en eller flera leder inflammeras. Den kan orsaka smärta, stelhet och svullnad i och kring alla kroppens leder.

Hur behandlas reumatoid artrit?

Kortison minskar de ämnen som är verksamma vid inflammationer och dämpar på så sätt inflammationen. De flesta får en låg dos kortison under den första tiden av sjukdomen. Behandling med kortison under de två första åren efter diagnosen minskar på sikt skador på lederna.

Share this post