Frågor

I vilka sammanhang ska PVK n spolas med NACL 9 mg mL?

I vilka sammanhang ska PVK n spolas med NACL 9 mg mL?

Injektion/infusion/transfusion Inför injektion eller infusion kontrolleras alltid intravasalt läge med Natriumklorid 9 mg/mL. Var uppmärksam på patientens reaktion på eventuell smärta samt svullnad. Efter injektion ska PVK:n spolas för mekanisk rengöring.

Hur sätter man en infart?

Oftast får du det genom en venkateter. En venkateter består av en liten tunn och böjlig plastslang som förs in i blodkärlet och tejpas fast på handen eller armen. En venkateter kan du få på handryggen eller i armvecket. Plaströret är mjukt och böjligt och du kan röra handen eller armen nästan som vanligt.

Vilken placering av en PVK bör undvikas?

Undvik när detta är möjligt:

  1. Vener över leder.
  2. Hårda eller irriterade kärl.
  3. Inflammerad, skadad hud.
  4. Skadade eller förlamade extremiteter.
  5. Arm med dialys-fistel.
  6. Arm på den sida där patient genomgått axillär lymfkörtelutrymning.
  7. Extremitet där patienten tidigare haft trombos.

Vad kan du göra för att minska risken för tromboflebit?

Risken för tromboflebit går att förebygga genom val av kanylstorlek. Ett flertal studier visade att tromboflebitrisken är ökad vid PVK storlek 18 gauge (1,3 mm) eller större (Cicolini et al., 2009, Rego Furtado, 2011 & Wallis et al., 2014).

Hur mycket samt vilken typ av NACL bör du spola en central venös infart med efter användning?

Central venkateter (CVK) spolas med 20-40 mL Natriumklorid 9 mg/mL efter varje användning. Den mekaniska rengöringen är en viktig åtgärd för att minska risken för stopp. Spolning genomförs även för att undvika att inkompatibla läkemedel och infusionslösningar kommer i kontakt med varandra.

Var bör Märketikett sättas på in respektive utfart?

Genom att noga märka samtliga in- och utfarter – till exempel perifer venkateter, central venkateter, epidural kateter, sond, dränage – minskar risken för förväxling. Undvik lokala färgkodningar och förkortningar exempelvis CVK eller EDK, då det i sig är en risk för förväxling.

Share this post