Populära

Hur tjock ar fjallravens pals?

Hur tjock är fjällrävens päls?

Fjällräven har en tjock och varm vinterpäls. Den klarar bitande kyla, minus 40 är inga problem! Dessutom har den päls på sina trampdynor (smart!), precis som isbjörnen, det fungerar nästan som vinterskor. Den är liten och nätt, och när den springer omkring på fjället så ser det nästan ut som att den studsar fram.

Vad är fjällräven bra på?

Fjällräven är väl anpassad till det arktiska klimatet bland annat genom hårbeklädda trampdynor och en bra isolerande päls. Färgen på pälsen kan antingen vara vit på vintern och brun på sommaren eller blåsvart året runt. Föda: Smågnagare som lämmel; ripor, grodor, ägg och kadaver.

Hur ser fjällrävens ungar ut?

Färgen är ärftlig och är troligtvis anpassad efter vad som fungerar bäst som kamouflage. Det finns även en tredje, väldigt ovanlig, variant som är sandfärgad. Denna färg beror på en mutation som finns hos både vita och blåa fjällrävar.

Hur stor kan fjällräven bli?

Storlek. Fjällräven är tämligen liten, cirka 45-67 cm lång (25-54 cm lång svans), vilket är jämförbart med en stor katt. Den är specialiserad på att leva i kylan och har därför kort nos, korta rundade öron och en mycket tät päls.

Är fjällräven allätare?

Fjällräven är allätare och livnär sig på allt från bär till kadaver, men mest äter de olika smågnagare, speciellt lämmel, och på sommaren olika fågelungar. Sverige har inte haft ett regelrätt ”lämmelår” sedan mitten av 1980-talet, möjligen på grund av klimatförändringar.

Hur lång är fjällräven?

46 – 68 cmHane, Vuxen
41 – 55 cmHona, Vuxen
Fjällräv/Längd

Varför byter fjällräven färg?

Denna färg beror på en mutation som finns hos både vita och blåa fjällrävar. Lyorna: Fjällrävarna lämnar matrester och spillning runt ingångarna till sina lyor, detta gör så att lyorna efter ett tag blir täckta av frodig vegetation som bryter av mot det mer karga landskapet runt omkring.

Share this post