Blogga

Hur malar man med tjara?

Hur målar man med tjära?

Tjära målas på obehandlad furu eller gran, stickspån eller stavspån eller tidigare tjärade eller slamfärgsmålade ytor. Trätjära skall helst penselstrykas med styv naturborstpensel eller fiberpensel (hornsugga). Man kan rolla och spruta varm tjära men man skall i sådana fall efterstryka med pensel.

Vad är Rödtjära?

Rödtjära är en klassisk pigmenterad trätjära baserad på Äkta Trätjära, Balsamterpentin och Linolja som ger ytan en traditionell faluröd kulör som liknar röd slamfärg. Den faluröda kulören framträder efterhand som tjärans naturligt bruna kulör tonas ner.

Hur länge håller tjära?

Behandling med tjära måste ske i torr väderlek på väl uttorkat trä, helst under sommaren. För yttertak bör behandlingen upprepas i tidsintervaller om 4-5 år. Åtgången är ungefär 1 liter/1,5 m2 yta. Torktiden är minst ett dygn men därefter är ytan fortfarande klibbig.

Kan man måla över tjära?

Silikon, vax och tjära går inte att måla på Om man målar på tjära kan tjäran blöda igenom och missfärga linoljefärgen.

Kan man måla på järnvitriol?

Målning ovanpå järnvitriol brukar inte rekommenderas då järnsulfatet kan avge fläckar vid övermålning eftersom den finns kvar i träet även då det har gått en längre tid.

Kan man måla järnvitriol på järnvitriol?

Vår Tjärvitriol kan användas på finsågad panel av fram- förallt gran och furu men passar även för grovt virke i t. ex. timmerhus. Tjärvitriolen kan även målas på trä som tidigare blivit behandlat med järnvitriol samt på obehandlat eller tidigare tjärat trä.

Hur länge håller trätjära?

Tjäran är brun vid påstrykning, eftersom den inte innehåller något pigment så bleks denna kulör succesivt bort av solen. Detta kan ta några månader upp till ett år beroende på när behandlingen görs. Tjärolja går in i träet och gör ytan vattenavvisande och minimerar sprickbildning.

Hur länge luktar trätjära?

Svar: Tyvärr är tjära inget att använda om man inte gillar lukten. Lukten avtar visserligen men är svår att få bort helt eftersom tjäran har trängt in i materialet och kan göra sig påmind tex när solen ligger på och värmer upp behandlade ytor.

Kan man måla över Tjärvitriol?

Järnvitriol går bra att måla över som den är men använd då helst våra täckande tjärfärger. Tjärvitriol kan också fungera men den blir inte lika grå och fin som om man målar på helt ny panel. Skillnaden mellan dessa produkter är att tjäran skyddar och stärker fasaden utan att åldra den.

Share this post