Populära

Vem har gjort Karl-Bertil Jonsson?

Vem har gjort Karl-Bertil Jonsson?

’Filmen är en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse, som genom den tecknade kortfilmen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” från 1975 i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson, blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och har visats i SVT på julafton sedan dess.

Var utspelar sig Karl-Bertil Jonsson?

Kort svar: Den animerade filmen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” utspelar sig i Stockholm. På julafton sänds, sedan 1975, Tage Danielssons berättelse om Karl-Bertil Jonsson. Filmen är svår att placera i tid p.g.a. alla anakronismer, men däremot är det relativt enkelt att veta i vilken stad historien äger rum.

Vad är censurerat i Karl-Bertil Jonsson?

SVT klipper inte om ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” Det aktuella hakkorset är ett ofta förekommande spörsmål – SVT har dock inga planer på att censurera klassikern. – Man får se lite till avsikterna hos skaparna Tage Danielsson och Per Åhlin som har gjort filmen.

När ska Karl-Bertil Jonsson utspela sig?

Därför kan man inte säga att den utspelar sig ett visst årtal, men Tage Danielsson själv har sagt att det är på 1940-talet.

Vad heter Karl-Bertils mamma?

I den engelska versionen av filmen från 1987 har Tyko Jonsson fått namnet Charles Jonsson. Karl-Bertils ömma moder är en typisk hemmafru. På julafton bjuder hon Karl-Bertil frukost på sängen och tycker synd om honom när han berättar att han måste ”jobba” på julafton.

Hur gammal är Karl-Bertil Jonsson?

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en äkta julklassiker baserad på Tage Danielssons älskade förlaga. Berättelsen handlar om 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood.

Vem har gjort musiken till Karl-Bertil Jonssons julafton?

Filmen har visats varje julafton sedan 1975 i Sveriges Television. Musiken är skriven av Gunnar Svensson och framförs av Arne Domnérus, Sture Åkerberg och Gunnar Svensson.

När sänds Karl Bertils jul?

Den tecknade favoriten ”Karl-Bertil Jonssons julafton” sänds klockan 19.05 på SVT 1. En ordentlig klassiker i våra hushåll. Filmen släpptes 1999 och har sedan dess varit en given film i våra liv. Tomten är far till alla barnen sänds klockan 21:00 i TV4.

Vilken bok gav Karl-Bertil bort?

Vilken bok får diversearbetaren på ölkaféet i julklapp i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton? Kort svar: Boken som Karl-Bertil Jonsson delar ut som julklapp på ölkaféet är ”Les Mots” av Jean-Paul Sartre. Sedan 1975 sänds varje julaftonskväll Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på teve.

När är Karl-Bertil Jonsson på julafton?

24 december 1975 (Sverige)Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton / Premiär

När går Karl-Bertil Jonsson julafton?

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en svensk julfilm från 2021….Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (film, 2021)[redigera | redigera wikitext]

Teknisk information
Premiär 12 november 2021 (Sverige)
Speltid 104 minuter
Land Sverige
Språk svenska

Hur länge går Karl-Bertil Jonsson på bio?

Den är regisserad av Hannes Holm, med Simon Larson som gör huvudrollen som Karl-Bertil, medan Jonas Karlsson och Jennie Silfverhjelm spelar hans föräldrar….Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (film, 2021)[redigera | redigera wikitext]

Teknisk information
Premiär 12 november 2021 (Sverige)
Speltid 104 minuter

Share this post