Populära

Vad var 1600 talets kris?

Vad var 1600 talets kris?

En av de klassiska debatterna i europeisk historieskrivning är den om 1600-talets kris: 1600-talet ses ofta som ett århundrade av krig, inbördeskrig och revolter och ekonomisk stagnation, mellan 1500-talets kolonialt färgade ekonomiska expansion och 1700-talets protoindustrialisering.

Vad har hänt på dagens datum?

Denna dag i historien 2010 – Vulkanen vid Eyjafjallajökull på Island får ett nytt kraftigare utbrott som leder till att en stor del av flygtrafiken i Europa tvingas ställas in på grund av utsläpp av aska. 2003 – Avslutning av Human Genome Project (HGP).

Hur var det i Sverige på 1600-talet?

Aldrig har skillnaden mellan fattiga och rika varit större i vårt land än under stormaktstiden. Adeln klädde sig i siden och smörjde kråsen, medan allmogen kämpade för brödfödan på magra åkerlappar. Och ute på slagfälten stred tusentals soldater tappert för sitt fosterland.

Vad var reformationen i England?

Huvudartikel: Reformationen i England. Henrik VIII av England bröt 1534 med påven och grep själv rätten att utnämna biskopar, vilket gjorde Engelska kyrkan självständig. Kungen blev genom den så kallade suprematiakten Engelska kyrkans överhuvud. Lojalitet med påven sågs som högförräderi.

När genomfördes reformationen i Sverige?

Reformationen genomfördes under Gustav Vasas tid genom de båda riksdagarna i Västerås 1527 och 1544. I Sverige innebar reformationen en övergång från den katolska kyrkan till den lutherska. Katolsk kristendom ersattes med den protestantiska, som utformats av Martin Luther i Tyskland och förts till Sverige av bland andra Olaus Petri.

Vad är den protestantiska kyrkan?

Den protestantiska kyrkan är en samlingsbeteckning för en mängd olika kyrkor och samfund vars viktigaste gemensamma nämnare är att de inte accepterar påven i Rom som ledare för kyrkan. De protestantiska kyrkornas tolkning av kristendomen kallas för protestantism.

Share this post