Trendig

Hur manga skadar sig pa elsparkcykel?

Hur många skadar sig på elsparkcykel?

Fakta: Totalt inrapporterade 693 olyckor med elsparkcyklar 2019 och 727 stycken 2020, uppger Transportstyrelsen.

Hur många har dött av Elsparkcyklar?

Antalet elsparkcykelolyckor har stigit dramatiskt de senaste åren, enligt nya siffror från Transportstyrelsen. Sedan 2016 har tre personer dött och 76 skadats allvarligt. – Det vi ser är att antalet olyckor där minst en elsparkcykel förekommer ständigt ökar, säger Transportstyrelsens statistiker Khabat Amin till DN.

Vilket kön omkommer oftare i olyckor?

I Stockholm, liksom i resten av Sverige, utgörs en klar majoritet av de som omkommit i en trafikolycka av män. Under de senaste tio åren (2011-2020) har 71 % av de omkomna varit av manligt kön. Att män är så tydligt överrepresenterade kan förklaras med att de generellt tar större risker i trafiken än kvinnor.

Vem skadas mest i trafiken?

18–19 år: Löper 5–6 gånger större risk att råka ut för en trafikolycka. 45–54 år: Har bäst reaktionstid och är inblandade i minst antal olyckor. 65–74 år: Är erfarna och anpassar körningen efter sina begränsningar (de undviker till exempel mörker och tät trafik).

Är det lagligt att köra el scooter?

Fakta: Det här gäller för elsparkcyklar En elsparkcykel klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim. Överstiger fordonet 20 km/tim gäller helt andra regler (se länken till Transportstyrelsen nedan). Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln. Barn under 15 år måste bära hjälm.

Kan man försäkra en elsparkcykel?

Har du en elsparkcykel som går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på över 250 watt så klassas den som moped. Då finns det ett lagkrav på att du måste ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen innehåller ett skydd för den som skadas vid en olycka, både förare och utomstående.

Är elsparkcykel farligt?

Elcyklister råkar ut för fler skador på bröstkorg och överkropp. Elsparkcyklister råkar ut för fler skador på ansikte och underkropp. Flest olyckor med elcykel inträffar under pendlingstid på vardagar och minskar under lördagar och söndagar. Flest olyckor med elsparkcykel sker på kvällar och nätter under helger.

Share this post