Populära

Kan man ata kastanjer?

Kan man äta kastanjer?

Den äkta kastanjen innehåller mycket c-vitamin och har en söt, god nötsmak när den tillagas. Den är populär i sydeuropeiska länder men äts också i England – gärna rostad med salt och smör. Nötterna kan också malas ner till kastanjemjöl och finns att köpa på burk som kastanjepuré.

Vad kan man använda kastanjer till?

Nyrostade kastanjer är supergott som tillbehör eller liten förrätt. Du kan också servera kastanjerna som snacks. Gott med smör smaksatt med citron och salt. Mycket uppskattat bland gästerna.

Kan Nötallergiker äta kastanjer?

Kastanj: är släkt med hasselnötter, kan ge korsreaktioner vid allergi mot björk och al. Solrosfrö: gråbo, malört, dragon. Mandel: körsbär, plommon, persika och aprikos.

Vår vanliga svenska kastanj, hästkastanjen, är nämligen oätlig. Det är de äkta kastanjerna, Castanea sativa, som främst odlas i Sydeuropa (finns dock i södra Sverige också) som går att tillaga. De är lite mindre och toppigare än hästkastanjen och skalet består av mycket täta stickiga taggar.

Hur gör man en kastanj gubbe?

Välj en avlång kastanj om möjligt. Stick fyra hål till ben på ena sidan och ett hål till huvudet på andra sidan. Klipp till 4 tändstickor till ben och 1 tändsticka till hals – försök att få benen ungefär lika långa så att hjorten kan stå.

Hur gör man Kastanje gubbar?

Börja med att plocka kastanjer och inhandla tandpetare om ni inte har det hemma. Tryck tandpetarna in i kastanjerna så de fastnar och bygg ihop flera kastanjer med tandpetare emellan. Har du de spetsiga tandpetarna brukar det fungera att trycka in tandpetarna själv.

Kan kastanjer bli för gamla?

Köptips: Kastanjer skall vara färska, definitivt inte årsgamla även om de är ätbara. Färska kastanjer är hårda, men skall ge efter lite när man trycker hårt på dem och det skall inte ha luftfickor utan vara massiva. Gamla kastanjer är svåra att skala och ibland även oätligt hårda.

Hur förvarar man kastanjer?

De ska förvaras torrt och kallt, ca 2-4 grader. Skalen tas bort genom att man skär ett snitt längs hela nöten, och sänker kastanjen i kokande vatten tills dess att skalet öppnar sig. Då kan det lätt dras av. Man äter hela kastanjerna, rostade i ugn, ångade eller kokta.

Share this post