Allmänning

Hur plantera larktrad?

Hur plantera lärkträd?

Sibirisk lärk bör planteras på våren. Planteringen bör vara avslutad relativt tidigt på säsongen. Samma plantantal per hektar som för gran rekommenderas. Markberedning är alltid att föredra.

Varför plantera lärkträd?

– Eftersom lärken har en kort omloppstid, kan det vara en fördel att plantera lite mer lärk efter stormen för att försöka sprida virkesförrådet över åldersklasserna så att inte all volym hamnar i samma åldersklass. Lärken kan avverkas vid 35-40 års ålder. Virket går till timmer och barrmassaved.

Vad kan man göra med lärkträd?

Lärkvirke har under senare tid upplevt något av en renässans som giftfritt alternativ till tryckimpregnerat trä i utsatta konstruktioner. Lärkträd har en ovanligt hög andel kärnved vilket gör det möjligt att såga upp trävaror av ren lärkkärnved med viss motståndskraft mot röta.

Var trivs Lärk?

Lärkarna trivs bäst på djup, lucker, frisk eller fuktig mark som sluttar, dock ej på styv lera. Hybridlärken passar upp till Mälardalen, medan den sibiriska lärken passar bäst från därifrån och norrut. Båda lärkarna växer bra på goda och medelgoda ståndorter.

Vilken jord till lärkträd?

Lärk är relativt anspråkslös när det kommer till växtplats och jordförhållanden. De kan växa på torra, blåsiga och näringsfattiga platser. Utvecklas dock bäst i sol på väldränerad, näringsrik och mullrik jord.

Hur gamla blir lärkträd?

Hård vinterkyla däremot tål ju lärken oftast riktigt bra. Men det är ju heller inte omöjligt att den drabbats av röta, vilket skulle vara synd eftersom lärken kan bli upp till 600 år gammal om den får leva och ha hälsan…

När ska man beskära lärkträd?

Det är bästa är att beskära på våren, före savningsperioden för att minska risken för fläkskador. För att minimera riskerna för svampangrepp (som tex röta) ska man också beskära på våren eller efter savningen så att trädet snabbt kan täcka snittet med kåda.

Var trivs lärkträd bäst i kallt eller i varmt klimat?

I ett varmare klimat kommer den att passa även längre norr ut. Har en relativt kort omloppstid. Sibirisk lärk: Trivs bra i norra Sverige.

När klippa lärkträd?

Det är viktigt att häcken klipps på årsskotten varje år i juni-juli när alla årsskotten har utvecklas. Missar man detta så kan man inte beskära in häcken igen, eftersom lärk inte bryter på brun ved. Ett formklippt klot eller en häck av lärk är riktigt snyggt.

Hur högt kan ett lärkträd bli?

Lärkträden kan bli mellan 20 och 60 meter höga. Västamerikansk lärk (Larix occidentalis Nutt.) som är den största lärken kan bli 60 meter hög med en brösthöjdsdiameter på 1,5 meter. Lärk är det enda barrträdet i Norden som fäller samtliga barr på hösten.

Share this post