Allmänning

Hur vet jag om jag har problem med skoldkorteln?

Hur vet jag om jag har problem med sköldkörteln?

Du får svårt att minnas saker. Du får låg puls. Du får ont i leder och i muskler. Du kan bli svullen i ansiktet.

Vad är Basedows sjukdom?

Basedows sjukdom är en autoimmun sjukdom som gör att immunsystemet attackerar sköldkörteln och gör den överaktiv. Det är en av de vanligaste orsakerna till hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon). Basedows sjukdom kallas även för Graves sjukdom och diffus giftstruma.

Vad är knöl struma?

Den vanligaste typen av struma är knölstruma. Då blir hela sköldkörteln större och den har ofta en oregelbunden form. Det beror på att det bildas en eller flera knölar i sköldkörteln. Vid knölstruma påverkas oftast inte tillverkningen av hormon.

När man känner att något är fel i kroppen?

Vanliga tecken är att man känner att “något är fel” i kroppen, att man är utmattad och inte orkar göra saker som förr, att man har problem att hålla vikten, att man känner sig håglös och deprimerad, och att sömn inte hjälper mot tröttheten.

Vad händer om TSH är högt?

Det innebär att kroppens immunförsvar påverkar den egna vävnaden, exempelvis sköldkörteln. Om du har höga TSH-värden kan du få lämna ett blodprov som visar om du har antikroppar mot sköldkörtelvävnad. De kallas TPO-antikroppar. Det provet kan visa om värdet beror på en autoimmunsjukdom.

Hur högt TSH är farligt?

DIAGNOSTIK. I uttalade fall med typiska symtom är diagnosen lätt att verifiera med analys av TSH och ev (fritt) T4: – Högt värde på TSH (> 10 mU/L) bekräftar diagnos. – Mycket lågt värde på (fritt) T4 (under omkring 6-7 pmol/L, metodberoende) bekräftar att sjukdomen är uttalad, se nedan.

Vad ska TSH ligga på för värde?

S-TSH är stegrat och ger diagnosen. Normalvärde skall ligga mellan 0,2-3,5. Laboratorier anger oftast högre värden men då ingår ofta personer med tyroideasjukdom i “normalbefolkningen”. Fritt-T4 är sänkt och ger graden av sjukdom.

Vad är symptomen på överaktiv bisköldkörtel?

S ymptomen på överaktiv bisköldkörtel är ovanligt diffusa men följderna för hälsan stora – bland annat hör trötthet och sämre minne till symptomen. Och de som drabbas är oftast kvinnor i övre medelåldern.

Kan graviditet påverka sköldkörteln?

Graviditet kan påverka sköldkörtel. Sköldkörtelns tillverkning och kroppens behov av sköldkörtelhormon förändras vid en graviditet och i klimakteriet. Det är därför vanligt att få en sjukdom i sköldkörteln i samband med en graviditet eller klimakteriet, eller under det första året efter förlossningen.

Vad är underproduktion av sköldkörtelhormon?

Underproduktion av sköldkörtelhormon kallas hypotyreos, och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Symtomen är varierande och ibland vaga, så det är inte alltid uppenbart vad som får din kropp att reagera på det sätt det gör. Sköldkörtelrubbningar innefattar både en under- och en överaktiv sköldkörtel.

Share this post