Blogga

Vad kan man gora at Tonsill stenar?

Vad kan man göra åt Tonsill stenar?

Den som får tonsilloliter kan oftast ta bort dem själv. En pincett med krökt topp kan vara till god hjälp vid bortrensning av mindre stenar. Tonsilloliter vid halsmandlarnas ytor kan oftast petas bort med tandborste eller fingertoppar genom att man drar med verktyget från halsmandlarnas nederdel och uppåt.

Kan en Halsmandel växa tillbaka?

Halsmandlarna kan växa tillbaka efter operationen men det är ovanligt. Då kan besvären komma tillbaka. Det är mycket ovanligt men om det finns en liten bit kvar av halsmandeln efter operationen kan du fortsätta få halsfluss.

När opererar man polyper?

Om du har stor besvär från dina näspolyper och det inte hjälper med kortisontabletter och sprej, kan du komma att få operera bort polyperna. Detta kan ofta ske i lokalbedövning, och då kan du få komma hem direkt efter operationen. Ibland kommer dock polyperna tillbaka efter operationen.

Kan halsmandlar vara olika stora?

Halsmandlarna sitter på var sin sida av svalget. Halsmandlarna är större hos barn än hos vuxna. Ibland kan halsmandlarna bli så stora att barnet får besvär av dem, som svårigheter att andas och svälja.

Varför ska man inte operera bort halsmandlarna?

Operation av tonsiller och/eller adenoidkörtlar kan kopplas till två till tre gånger ökad risk att drabbas av sjukdomar i övre luftvägarna som rinit och bronkit.

Hur går en polyp operation till?

Polyperna kan opereras bort om du inte blir bättre efter behandling med nässprej. Hur operationen går till beror på var i näsan och bihålorna polyperna sitter. Vid lindriga besvär kan operationen göras i lokalbedövning och då kan du lämna mottagningen direkt efter operationen.

Ofta försvinner det av sig självt: de kan lossna genom att man hostar eller så sväljs de tillsammans med mat. Om problemet kvarstår, kan man försöka ta bort det hemma med olika objekt för att komma åt långt bak i munnen – exempelvis en bomullstops eller en tandborste.

Share this post