Allmänning

Ar pioner perenner?

Är pioner perenner?

Långlivad gammaldags perenn. Pioner är tåliga, lättskötta och härdiga perenner. De är vackra och med livskraft som gör att de kan glömmas bort i flera år och stå kvar som det enda beviset på en igenvuxen rabatt. Här nedan kommer lite hjälp på vägen för hur du lyckas med pioner i din trädgård!

Är pion flerårig?

Pionsläktet består av cirka trettio olika arter av såväl fleråriga halvbuskar som örter. Pionerna har med åren samlat på sig ett flertal smickrande smeknamn så som ”blommornas konung” och ”kungens ministrar”.

När Pionen blommat över?

Låt pionens bladverk vara kvar när den blommat över eftersom bladen tar upp näring till rotsystemet. Dessutom fungerar de som skydd på vintern. Sedan är det viktigt att ta bort bladen tidigt på våren för att minska risken för angrepp av svamp. Ser man att bladen är sjuka redan på hösten bör de avlägsnas.

När blommar pioner i Sverige?

Pioner blommar i maj och juni beroende på sort och växtplats. Vissa sorter av busk -/trädpion kan blomma om i september.

Vilka växter trivs med pioner?

Egentligen kan man säga att alla perenner och ettåringar, lök- och knölväxter och klematis går att plantera tillsammans med pioner.

Vilka växter passar ihop med pioner?

Pioner passar bra ihop med många olika slags växter, bland annat rosor, lökväxter och peren- ner. Trebladspira, stjärnflocka, akleja, stäppsalvia, iris, blodtopp, grekisk vädd, stenkyndel, rosen- malva, mjölkklocka, alunrot och nävor är bara några exempel.

Hur övervintra pioner?

På hösten brukar jag strö träaska runt pionerna för bättre övervintring, samt knoppsättning inför nästa år. Obs! Använd inte för mycket kväverika gödselmedel på dina pioner. Klipp inte ner pionerna på hösten utan låt blad- verket bilda ett naturligt vinterskydd när det vissnar.

När är det säsong för pioner?

Underbart vackra bollformade blommor! Ge stjälkarna ett diagonalt snitt och se till så att inga blad står i vattnet. Vissa arter doftar mycket vilket kan ge besvär. Säsong mellan april till juni.

Vad kan man plantera tillsammans med pioner?

Tänk också på att vattna om våren och försommaren är torr. Pioner passar bra ihop med många olika slags växter, bland annat rosor, lökväxter och peren- ner. Trebladspira, stjärnflocka, akleja, stäppsalvia, iris, blodtopp, grekisk vädd, stenkyndel, rosen- malva, mjölkklocka, alunrot och nävor är bara några exempel.

Share this post