Frågor

Vad ar Nodular skleros?

Vad är Nodulär skleros?

Typ av nodulär skleros (NSCHL) – Detta är den vanligaste typen av klassiskt Hodgkin -lymfom. Det står för 60% –80% av alla fall. Det förekommer vanligtvis hos personer mellan 15 och 34 år och personer över 55 år men kan förekomma hos människor i alla åldrar. Förekomsten av NSCHL är ungefär densamma hos män och kvinnor.

Vad är skillnaden på Hodgkins och non Hodgkins?

Non-Hodgkins lymfom (NHL) är en typ av cancer. Lymfom är en allmän term för cancer som utvecklas i lymfsystemet. Hodgkins sjukdom är en typ av lymfom medan alla övriga kallas Non-Hodgkins lymfom. Eftersom lymfvävnad finns över hela kroppen kan lymfom starta nästan var som helst.

Vad är Hodgkins lymfom?

Hodgkins lymfom utgår vanligen från en lymfkörteln, och de första symtomen är oftast svullna lymfkörtlar. Hodgkins lymfom är en sällsynt sjukdom, som förekommer mest vanligast hos unga vuxna. Idag är prognosen vid Hodgkins lymfom god. Hodgkins lymfom kan indelas i olika undergrupper (klassiska och lymfocytriiska typer) efter histologi.

Vad är symtom på lymfom?

Det vanligaste symtomet på lymfom är att en eller flera lymfkörtlar svullnar i kroppen. Det kan märkas på olika sätt, beroende på var i kroppen lymfkörtlarna är påverkade. Här är några exempel: körtlar på halsen som syns eller känns. ont eller obehag i bröstkorgen eller magen. hosta.

Hur ofta behandlas snabbväxande lymfom?

Snabbväxande lymfom behandlas oftast med cytostatika i olika kombinationer. De flesta får sex till åtta kurer i sammanlagt tre till fem månader. Snabbväxande B-cellslymfom är vanligast. Det behandlas ofta med både cytostatika och antikroppar. Strålbehandling kan också ges mot snabbväxande lymfom.

Vad är indolenta lymfomen?

Vissa lymfom, de aggressiva, är ofta snabbväxande och kräver snabbt insatt behandling. De indolenta lymfomen växer ofta långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp och ger ibland inte några symtom alls. De indolenta lymfomen växer ofta långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp och ger ibland inte några symtom alls.

Share this post