Frågor

Vad ar traumatiska skallskador?

Vad är traumatiska skallskador?

De vanligaste orsakerna till Traumatiska hjärnskador är fallolyckor, följt av trafikolyckor och misshandel. Män är överrepresenterade och drabbas i 75 % av fallen. Åldrarna upp till 30 år är överrepresenterade och 24-54 % av fallen är alkoholpåverkade.

Varför gör man neurologiska kontroller på en skallskadad person?

På mottagningen görs en kontroll av patientens nervbanor och reflexer (neurologstatus) inklusive kontroll av de nerver som utgår från hjärnstammen (kranialnerver). Vid skallskada utan medvetslöshet och om patienten vid undersökningen är opåverkad, får denne gå hem med råd (helst även skriftliga).

Vad innebär begreppet traumatisk hjärnskada?

Traumatisk hjärnskada Skadan orsakar tryck mot eller slitning av hjärnvävnaden, en så kallad primär skada. Den kan också orsakas av skador på hjärnans blodkärl med blödningar som följd. Dessutom kan så kallade sekundära skador, främst orsakade av förhöjt tryck i hjärnan, uppstå under den närmaste tiden efter olyckan.

Vad är ett trauma?

Ett psykiskt trauma uppstår i en situation som är ovanligt uppskakande, hotar något livsviktigt eller är katastrofal. En traumatisk situation kan t. ex. vara en närståendes död, ett självmord i den närmaste kretsen, en allvarlig sjukdom eller skada, en olycka eller våld.

Varför är det viktigt med syrgas vid skallskada?

Alla patienter med skallskada ska ges syrgas. En artificiell luftväg bör etableras hos patienter med GCS 3–8/RLS 4–8 och som uppvisar ofria luftvägar, hypoxi som inte låter sig korrigeras med tillförsel av syrgas eller där lång prehospital transport förväntas.

Är det farligt att slå i bakhuvudet?

Då bör du söka vård Sök vård om du har fått ett hårt slag mot huvudet eller om du är osäker på hur allvarlig din skada är. Du bör även söka vård om du känner dig sämre efter några timmar, dagar eller veckor. Sök vård akut vid följande symptom: om du varit avsvimmad längre än en minut.

Vad är lindriga skallskador?

När det uppstår en skada ger en lindrig hjärnskakning oftast upphov till minskad förmåga att uppfatta tid och rum, kortvarig medvetslöshet och förvirring. Lindriga symtom kan även omfatta huvudvärk, illamående, yrsel, nedsatt minne och trötthet.

Vilka faser genomgår en skallskada?

I samband med kraftigare skallskador mister man medvetandet för en stund, man brukar då tala om hjärnskakning. Oavsett vilken typ av skallskada man ådragit sig, är yrsel ett vanligt symtom efteråt. Yrseln kan vara kortvarig och övergående, vara under en eller några veckor eller återkomma i skov under en längre period.

Varför är syresättningen så viktig vid skallskador?

Syresättning och blodtryck ska mätas så ofta som möjligt, helst kontinuerligt, men minst var 5 minut. Bakgrund. Flera studier har visat att även korta episoder med hypotension eller hypoxi efter svåra skallskador signifikant ökar morbiditet och mortalitet.

Vad är Osteosyntes?

Vid osteosyntes av lårbenshalsfraktur görs en reponering till ett bra läge och låses sedan med två spikar eller skruvar. Att skapa ett dokumentstöd för omhändertagande av patient med höftfraktur som ska opereras med kollumspik/kollumskruv. All personal, Operation NU-sjukvården.

Hur uppstår en stressfraktur?

Både elitidrottare och motionärer råkar ofta ut för utmattningsbrott, eller stressfrakturer. Orsakerna är många. Vanligtvis beror det på att man under kort tid har ökat träningsvolymen eller ändrat träningsformen. Det kan leda till en överbelastning av skelettet med mikroskador som följd.

Vad är en öppen fraktur?

Öppna frakturer 1 Typ I: Genomsticket och såret är mindre än 1cm. 2 Typ II: Såret är större än 1cm, men mjukdelsskadan är ändå relativt liten. 3 Typ III: Antingen en öppen segmentär fraktur (d.v.s. benet har skadats på två ställen, på ett sätt som gör att en isolerad bit av benet lossnat), en öppen fraktur med

Vad är fraktur och benbrott?

En fraktur (fx) eller ett benbrott innebär att ett ben helt eller delvis förlorat sin sammanhängande struktur. Det uppstår när benet utsätts för större belastning än det klarar av, exempelvis vid yttre skada ( medicinskt trauma ). Frakturer medföljs ofta av mjukdelsskador runt benbrottet.

Vad är Patologiska frakturer?

Patologiska frakturer. Patologiska frakturer är frakturer i ben som försvagats till följd av metastaser eller myelom (benmärgscancer). Om ben försvagats till följd av metastas eller myelom kan frakturen uppstå med minimalt medicinskt trauma, eller helt utan yttre påverkan. [4]

Share this post