Blogga

Maste man ha Bilkorkort for att ta mc-kort?

Måste man ha Bilkörkort för att ta mc-kort?

Du som har ett körkort för lätt motorcykel (A1) eller mellanstor (A2) får köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst 15 kW. Om motorcykeln har en högre nettoeffekt krävs det ett körkort för tung motorcykel (A) eller personbil (B).

Kan man köpa mc utan körkort?

Svar: Nej du kan inte provköra motorcykeln om du köper den via en firma, dom kräver att man visar körkort innan man får provköra den, precis som dom gör när man köper en bil. 2.

Får man köra moped med mc-kort?

Om du har ett B-körkort – vilka fordon får du köra? De flesta tar körkort för att kunna köra bil. Då krävs ett körkort med B-behörighet. Men med ett B-körkort får du också köra en lång rad andra fordon som lätt lastbil, trehjulig motorcykel, moped och terrängvagn.

Hur många körlektioner krävs för MC kort?

För de allra flesta brukar antalet körlektioner landa på runt 10-15 stycken dubbellektioner. Kostnaden för detta blir då mellan 12 och 16 000, alltså flera gånger kostnaden för de obligatoriska momenten. Förbered dig genom att övningsköra så mycket som möjligt och träna på alla de olika delarna i mc-utbildningen.

Vad krävs för att ta MC kort?

Så här tar du mc-kort

  • Börja med att ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.
  • Skriv in dig på en trafikskola.
  • Nu kan du påbörja din körkortsutbildning!
  • Planera din utbildning tillsammans med din trafikskola och din lärare.
  • Hos trafikskolan går du också de obligatoriska riskutbildningarna.

Vad händer om man kör lätt MC utan körkort?

Att köra motorcykel utan giltigt körkort är en brottslig handling som kallas olovlig körning (3 § lag om straff för vissa trafikbrott). Påföljden för brottet är böter.

Vad får man köra med mellan MC kort?

A2 – mellanstor motorcykel Körkortsbehörigheten A2 ger rätt att köra mellanstora motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och som har ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kg.

Hur många körlektioner brukar man behöva?

De flesta kör någonstans mellan 15-25 lektioner men det finns också dem som bara kör 5-6 lektioner likaväl som det finns dem som behöver 30-50 lektioner. Allt är normalt! Undvik att jämför Dig med kompisarna för som i allt annat är man olika även i körkortsutbildning.

https://www.youtube.com/watch?v=veWw776YwYU

Får man köra 3 hjulig motorcykel med B körkort?

Körkort med behörigheterna A1 eller A2 ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av högst 15 kW. För att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kW nettoeffekt, krävs det körkort med behörighet A eller B samt att körkortsinnehavaren har fyllt 21 år.

Vilket fordon får du köra om du har B körkort?

B-behörighet (personbil)

  • den sammanlagda totalvikten (för bilen och släpet tillsammans) inte är över 3 500 kg eller.
  • släpets totalvikt inte är mer än 750 kg.

Share this post