Frågor

Har saljaren ratt eller kan koparen halla inne betalningen trots att ett skuldebrev har utfardats?

Har säljaren rätt eller kan köparen hålla inne betalningen trots att ett skuldebrev har utfärdats?

Enligt 10 § har du rätt att hålla inne med betalningen om säljaren är i dröjsmål, det vill säga om varan inte avlämnats i tid enligt ert avtal. Enligt 13 § har du även i vissa fall rätt att häva köpet på grund av säljarens dröjsmål.

Vilka olika typer av skuldebrev finns?

Skuldebrev kan delas upp i enkla skuldebrev, som är ställda till en specifik namngiven person (”viss man”) enligt 26 § SkbrL, och löpande skuldebrev enligt 11 § SkbrL. Namnet på de senare kommer från att de är avsedda att kunna löpa, dvs överlåtas fritt mellan personer.

Vad ingår i ett skuldebrev?

Ett giltigt skuldebrev ska (minst) innehålla följande uppgifter. Ränta och avgifter (aviavgift, uppläggningsavgift, etc.) Villkor för sen betalning (dröjsmålsavgifter m.m.) Om skuldebrevet avser lån till privatpersoner ska det enligt lag alltid innehålla information om den effektiva räntan för lånet.

Vad gäller vid överlåtelse av enkelt skuldebrev?

Ett enkelt skuldebrev fungerar endast som bevis på fordrans existens och betraktas inte som ett värdepapper. Ett enkelt skuldebrev kan överlåtas, vid en överlåtelse så bör gäldenären meddelas (denuntiation) att det har skett en överlåtelse.

Vad är Invändningsrätt?

Vid köp av varor och tjänster har konsumenter rätt att i vissa situationer framställa invändningar. En sådan invändning kan till exempel vara att det är fel på varan eller att säljaren är i dröjsmål med leverans av varan. När sådana situationer uppstår har konsumenten rätt att vidta eller kräva vissa åtgärder.

Vad kan anges i ett skuldebrev?

Ett skuldebrev är ett skriftligt och juridiskt bindande avtal som reglerar en skuld, oftast ett lån. I skuldebrevet finns information om lånebeloppet, eventuell ränta och hur skulden ska betalas tillbaka och vem som är gäldenär (låntagare) och vem som är borgenär (långivare).

Får enkla skuldebrev överlåtas?

Som huvudregel kan man som borgenär fritt överlåta sin fordran. Om det är ett enkelt skuldebrev så krävs det att gäldenären har meddelats att en överlåtelse har skett, detta är även viktigt när det inte gäller enkla skuldebrev för att slippa problem som kan uppstå om en gäldenär betalar till fel borgenär.

Är ett skuldebrev ett avtal?

Skuldebrevet är ett bindande avtal och därför en trygghet både för både låntagaren och den som lånar ut pengarna. Om det endast finns ett muntligt avtal blir det svårt att bevisa vad som egentligen gäller om en tvist om villkoren skulle uppstå.

När gäldenär inte kan betala?

Enligt 1 kap. 2§ KL får en gäldenär som är på obestånd försättas i konkurs av en borgenär. Med obestånd avses att gäldenären inte kan betala sina skulder i takt med att de förfaller, och att denna oförmåga inte är endast tillfällig. Det är borgenären som har bevisbördan för att gäldenären är på obestånd.

Share this post