Trendig

Varfor blev det brak i Gustavia?

Varför blev det bråk i Gustavia?

Bråket i staden Gustavia Syftet med att ha kolonier var bland annat att kunna tjäna pengar på dem. Innan ön blev svensk tillhörde den Frankrike. I slutet av 1800-talet köpte Frankrike tillbaka ön.

Hur gick det till när Sverige koloniserade ön?

År 1784 köper Gustav III ön Sankt-Barthélemy i Västindien av Frankrike för att Sverige skall kunna bedriva handel (även slavhandel) och uppföra plantager i området. Under många år var kolonin mycket lönsam men allt eftersom åren gick blev kostnaderna allt större.

Vad gjorde Sverige på St Barthélemy?

St Barthélemy koloniserades av Frankrike 1648 men 1784 undertecknade Gustav III i Paris en traktat med Frankrike vilket gjorde att Sverige fick St Barthélemy mot att Frankrike tullfritt skulle få lagra varor i Göteborg. Glädjen var i början stor över den nya ön.

Vilken karibisk ö har varit svensk?

1785 – 1878 var den karibiska ön St. Barthélemy svensk, den enda svenska koloni som funnits förutom Nya Sverige åren 1638 – 1655 i de nuvarande amerikanska delstaterna Delaware, New Jersey och Pennsylvania.

Vilken av öarna tillhörde Sverige 1784 1878?

Saint Barthélemy, även kallad Saint Barts, var en svensk koloni som Sverige hade åren 1784 till 1878, alltså i 94 år. Ön ligger i de Små Antillerna i Västindien och fick sitt namn av Christopher Columbus som år 1496 döpte ön efter sin bror, Bartolomeo.

Har Sverige handlat med slavar?

Sverige har under perioder varit inblandat i den grymma slavhandeln över Atlanten. Kring mitten av 1600-talet bildades det Svenska Afrikakompaniet som köpte slavar i Afrika för att sedan sälja dem i Västindien, och i slutet av 1700-talet var den svenska staten ägare till en egen ”slavö”, Saint-Barthélemy, i Västindien.

När hade man slavar i Sverige?

Från tiden före vikingatiden fram till 1300-talet höll vi slavar som kallades för trälar. Under 1600-talet användes vårt järn inom andra länders slavhandel och så småningom utrustade Louis de Geer slavskepp på uppdrag av drottning Kristina. Under 1600-talet skaffade Sverige sig en afrikansk koloni och ett slavfort där.

Share this post