Rekommendationer

Varfor kor inte alla rattfulla?

Varför kör inte alla rattfulla?

Din kompis är inte bara en fara för sig själv, utan även för andra. Om han förstod att han, genom att köra rattfull, riskerar att döda andra människor, kanske han skulle lyssna bättre. Det som händer i kroppen när man dricker alkohol är bland annat: Synen försämras, framför allt avståndsbedömning och mörkerseende.

Hur kan man minska rattfylleri?

2006/07:1290 Minskat rattfylleri

  1. Gör Sverige till försöksland för obligatoriskt alkolås i EU.
  2. Öka kontrollen av trafiknykterheten.
  3. Skärp påföljderna för rattfylleri.
  4. Förbjud så kallad ”eftersupning”.
  5. Satsa på utbildning vid riskerna med alkohol.
  6. Gör personutredning obligatorisk vid rattfylleri.

Är 1.1 promille mycket?

Promille (‰) = tusendel. I samband med alkohol innebär uttrycket ”1 promille” att det finns 1 del alkohol per 1000 delar blod (1/1000 koncentration av alkohol i blodet)….Promille.

Alkohol Vad som händer
2,0–3,5 ‰ Djup sömn.
Över 3,5 ‰ Stor risk för koma eller död.

Hur många tror man kör rattfulla varje dag i Sverige?

Hur många kör berusade i Sverige varje dag? Enligt beräkningar som Vägverket gjort, kör dagligen i genomsnitt ca 14 400 förare med en promillehalt över den tillåtna, dvs 0,2. Det innebär att ca var 500:e förare kör onykter.

Hur många kör rattfulla varje dag i Sverige?

Alltför många personer kör onyktra i Sverige varje dag. Enligt siffror från Trafikverket handlar det om 15 000 personer.

Hur många dör av alkohol och droger i trafiken?

Alkohol eller droger var inblandat i drygt var femte dödsfall i vägtrafiken och totalt omkom 57 personer i en alkohol eller drogrelaterad olycka 2020 enligt Trafikverkets djupstudier. Av dessa omkom 39 personer i olyckor som enbart var alkoholrelaterade och tre i olyckor som var både alkohol- och drogrelaterade.

Hur många dog i trafiken 1960?

1 036 personer omkom i trafiken 1960 samtidigt som antalet bilar hade ökat till drygt 1,3 miljoner och trafikarbetet till 20 413 miljoner fordonskm. Trafikökningen mattades till ca 7 % per år under 1960-talet men var fortfarande stor. Åren 1965 och 1966 uppnåddes de högsta dödstalen någonsin, 1 313 för båda åren.

Vad är promillegränsen för rattfylleri?

Gränsen för rattfylleri av normalgraden är 0,2 promille alkohol i blodet. För det kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille alkohol i blodet och man kan dömas till högst 2 års fängelse.

Vad kan man få för straff för rattfylleri?

[1] Straffet för rattfylleri är dagsböter eller högst 6 månaders fängelse. Om någon framför ett fordon döms för grovt rattfylleri om man mäter minst 1.0 promille alkohol i blodet (eller 0,50 mg/l i utandningsluften).

Share this post