Blogga

Vem far boter om en mopedforare skjutsar en person utan hjalm?

Vem får böter om en mopedförare skjutsar en person utan hjälm?

Den förare som låter en ungdom under 15 år åka med utan hjälm får betala 2 500 kronor i böter. Men den som fyllt 15 är själv ansvarig för sin utrustning och böterna för att färdas på mc eller moped utan hjälm.

Vad är straffet för att cykla utan hjälm?

Svar: Precis som du skriver finns det olika regler för barn och vuxna. Barn och ungdomar som är under 15 år ska ha hjälm på sig när de cyklar, enligt lagen. Om de inte använder hjälm kan polisen stoppa dem, men däremot kan de inte få böter.

Vilken märkning ska finnas på Mopedhjälmar?

Hjälmar ska antingen vara CE- eller E-märkta för att få säljas till konsumenter. Är hjälmen avsedd för motorcyklister och mopedister måste den vara E-märkt om den ska användas på svenska vägar. Trots det säljs det idag mc- och mopedhjälmar som saknar E-märkningen.

Får man skjutsa någon på moped utan hjälm?

Krav på hjälm Du måste ha hjälm när du kör moped. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Vem får man skjutsa på moped?

Tänk på att om du har passagerare måste mopeden ha lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrar- na. Du får skjutsa ett barn under 10 år. Du får skjutsa två barn under sex år om den som kör fordonet har fyllt arton år. Vid skjutsning på moped klass II måste den som fyllt sju år använda skyddshjälm.

Vad är ECE 22 05?

Krav på hjälmar för färd med motorcykel och moped Regleringsalternativet innebär att skyddshjälmar ska uppfylla kraven enligt UNECE 22-05 då man färdas med motorcykel eller moped. Det innebär att skyddshjälmar som är märkta enligt SIS 88 24 11 inte längre får användas som skyddshjälm.

Hur vet jag om min hjälm är godkänd?

Godkänd mc-hjälm är ett krav från försäkringsbolag och en ej godkänd hjälm kan även ge böter enligt trafikförordningen. E-märkningen finner du vanligtvis på hjälmens hakrem. I cirkeln ser man ett stort ’E’ följt av en siffra eller tal (0-18) som berättar i vilket land hjälmen testats och godkänts.

Måste din passagerare ha hjälm på sig när du skjutsar?

Vid skjutsning på moped klass II måste den som fyllt sju år använda skyddshjälm. Passagerare som inte fyllt sju år får använda annat lämpligt huvudskydd.

Share this post