Allmänning

Vad innebar det regionala koket?

Vad innebär det regionala köket?

Regional mat används ofta vid beskrivning av en region och sammankopplas ofta med lokalproducerad mat.

Vad åt man i början av 1900 talet?

I början av 1900-talet satsade man på rejäla morgonmål på landsbygden, och det var inte ovanligt med både en första- och en andrafrukost. Hårda, mer fysiska arbeten krävde att man fyllde på energidepåerna med exempelvis sill, bröd, ost och korv.

Varför äter man fläsk på tisdagar?

Denna tradition letar sig hela vägen tillbaka till medeltiden. På den tiden var fredagen en fastedag och enligt tradition åt man en riktigt festmåltid dagen innan. Fläsk var en bas i dåtidens matlagning men ärtorna var ett festligare alternativ till kål och rovor.

Vad at man för 100 år sedan?

Fisk var betydligt vanligare för några hundra år sedan, troligtvis åt vi tio gånger mer än idag. Ofta var fisken, särskilt sillen, saltad, men man åt också torkad och färsk fisk, till exempel gädda, lax, torsk, id, braxen och nejonöga. Fläsk och annat kött saltades in efter slakten för att kunna hålla ett år framöver.

Vad blir det för mat ikväll?

Vad blir det för mat

  • Hemlagad krusbärskompott med vispgrädde.
  • Morbergs dillkött med kokta rotfrukter.
  • Gubbröra à la Per Morberg.
  • Cantucciniskorpor med affogato.
  • Vitlöksspäckad lammstek med stuvad purjolök och smashed potato.
  • Rökt laxmousse med forellrom på toast.
  • Per Morbergs jordgubbsglass.

Vad blir det för mat?

är ett svenskt matprogram som började visas 2007 som visats i TV4 Plus och TV4 där skådespelaren Per Morberg är programledare och kock. I programmet som utspelas i Morbergs hem i Södermanland lagar Per Morberg svensk husmanskost från grunden och bjuder ofta in gäster på middag.

Vad åt man på 1930 talet?

Gröt, bröd, välling och potatis var vanlig mat på 30-talet. Men även husmanskost med charkuteriprodukter som falukorv var populära. Här fick också de förpackade varorna sitt genombrott och konservburkssortimentet växer. Dåtidens ICA tar fram varumärket ”Hakons färdiga mat” med bland annat köttbullar och kalops.

Vad blir det för mat 2021?

Artisten och matentusiasten Benjamin Ingrosso bjuder in gamla som nya bekantskaper på middag. Ärliga och högljudda samtal varvas med mat som får smaklökarna att jubla och för den som får feeling finns pianot nära till hands.

Kan Per Morberg laga mat?

Per Morberg lagar egen kalvfond. Till sin matlagning hämtar han ingredienser från sin egen trädgård och från de lokala handlarna på bygden. Den här gången bjuder Per på sjömansbiff, sparrissoppa och chokladbollar. Per Morberg lagar egen kalvfond.

Share this post