Frågor

Vad finns i vattenpasset?

Vad finns i vattenpasset?

En libell indikerar riktningsavvikelsen i ett vattenpass och består vanligen av ett genomskinligt vätskefyllt rör, en rörlibell, med en gradering och en invändig synlig gasbubbla. Doslibeller är utformade för att bestämma riktningsavvikelsen från ett horisontellt plan.

Hur mäter man med vattenpass?

Traditionella vattenpass har en liten vätskefylld behållare med en gasbubbla inuti. När du lutar vattenpasset flyttar sig gasbubblan och du ser tydligt när den ligger rakt.

Vad är ett Torpedvattenpass?

Vid rörläggning eller arbeten i begränsade utrymmen kommer torpedvattenpasset att briljera. FATMAX Xtreme från Stanley är ett högkvalitativt verktyg med formgjuten aluminiumram, stark magnetremsa och 10 års garanti på noggrannheten som är ±0,5 mm/m.

Hur gammalt är vattenpasset?

Före vattenpasset, som uppfanns på 1660-talet men som började användas på bred front först på 1800-talet, användes förutom glas och flaskor med vatten en så kallad lodmall – där ett lod hänger i ett snöre från toppen av en liksidig triangel.

Vad är det för vatten i ett vattenpass?

Ämne: Vattenpass Det var bara i äldre tider vätskan var det vatten som givit namnet åt verktyget. Vatten har vid denna tillämpning en del oönskade egenskaper. Bl a fryser det i kallt väder. Numera har man i stället vätskor av annat slag, med låg viskositet, som ger lättrörliga blåsor och är temperaturtålig.

Hur kalibrerar man ett vattenpass?

Ett enkelt sätt är att hålla vattenpasset lodrätt mot en vägg, dra ett streck och därefter vända det 180 grader och kontrollera att det visar likadant resultat. Samma test kan också göras på en vågrät yta som till exempel ett bord.

Hur mäter man rakt?

För att få dem i linje kan man använda ett enkelt snöre som man sträcker mellan hörnorna. Kontroll av att grunden blir vinkelrät görs genom s.k. diagonalmätning. Man mäter båda diagonalerna och de skall bli exakt lika långa. Då vet man att vinklarna är 90 grader.

Kan vattenpass visa fel?

Olika vattenpass har också olika känslighet, det vill säga hur snabbt bubblan rör sig när man lyfter i vattenpassets ena ände. långt vattenpass måste lyftas i ena änden för att bubblan ska flytta sig 2 millimeter. – Olika användningsområden kräver olika känslighet.

Hur ska vattenpasset skötas och förvaras?

En magnetlist passar utmärkt för det mindre hushållet. Där kan du hänga alltifrån skruvmejslar till skiftnycklar och tänger. Med en större väggtavla kan du inte bara hänga upp fler verktyg utan även större, exempelvis en borrmaskin, långa vattenpass och liknande.

Hur gör man ett vattenpass?

Du kan tillverka ett långt vattenpass, som till och med kan gå runt hörn, med hjälp av en trädgårdsslang. Kontrollera att båda ändarna är öppna och fyll slangen med vatten. Vattennivån blir automatiskt densamma i båda ändarna.

Vad är en Rätstege?

Rätstege MST Mycket kraftigt och känsligt aluminiumvattenpass med tre okrossbara rörlibeller (90°/180°).

Share this post