Vad innebär full rättshandlingsförmåga?
Rättshandlingsförmåga är förmågan att själv genomföra sina rättsliga intressen. Om man inte har rättshandlingsförmåga kan man till exempel inte köpa och sälja eller ingå avtal själv. Att ha rättshandlingsförmåga brukar förknippas med att vara myndig.
Vad krävs för att ett AB ska ha rättskapacitet?
Ett aktiebolag blir en juridisk person med fullgod rättskapacitet när det registreras i aktiebolagsregistret. Rättskapaciteten innebär att bolaget kan inneha rättigheter och ådra sig förpliktelser samt vara part i rättegång. Aktiebolagets rättskapacitet består fram till den dag då bolaget upplöses.
Vem har inte rättslig handlingsförmåga?
Rättslig handlingsförmåga är den förmåga som en person kan ha att med rättsligt bindande verkan själv sluta avtal och därmed skaffa sig rättigheter och skyldigheter. Alla människor har rättslig handlingsförmåga förutom: Personer som är underåriga (under 18 år). Personer som är psykiskt störda.
Vilka saknar rättshandlingsförmåga?
Fysiska personer saknar, så länge de är barn eller minderåriga (omyndiga), helt eller delvis rättshandlingsförmåga, dock aldrig rättsförmåga; se överförmyndare. Personer från 16 års ålder har begränsad rättshandlingsförmåga.
Vad innebär rättshandlingsförmåga har alla rättssubjekt rättshandlingsförmåga?
Alla rättssubjekt (dvs alla fysiska och juridiska personer, och i vissa fall potentiella rättsubjekt, som ofödda barn) har rättskapacitet (eller rättsförmåga), dvs förmåga att äga egendom och rättigheter (rättskapacitetens positiva sida) samt ha skulder och förpliktelser (rättskapacitetens negativa sida).
När får en fysisk person rättskapacitet?
Varje fysisk person har under sin livstid, en rättskapacitet. En rättslig handlingsförmåga innebär en förmåga att själv handla juridiskt. Med detta avses exempelvis att själv köpa och sälja egendom eller att ingå avtal. Alla fysiska personer har inte rättslig handlingsförmåga.
Vilka personer saknar rättslig handlingsförmåga?
Är man under 18 år har man rättskapacitet – man är ett rättssubjekt – men man har inte en fullständig rättslig handlingsförmåga. Undantag från huvudregeln är dels att en underårig från 16 års ålder kan få disponera över sin egen lön (3 §), dels att en underårig har fått egendom t. ex.