Blogga

Vad gor man i psykoterapi?

Vad gör man i psykoterapi?

Det innebär att du pratar med en professionell person, antingen ensam eller ihop med andra. En behandling kan pågå under en kortare eller längre tid. Vissa behandlingar kan du få på nätet. Genom att gå i psykoterapi kan du lära dig att förstå dig själv bättre.

Vad betyder psykoterapeut?

En stor skillnad mellan en psykolog och en psykoterapeut är att en psykoterapeut kan ha olika utbildningsbakgrunder som till exempel socionom, psykolog eller psykiatriker. En legitimerad psykoterapeut kan alltså vara en legitimerad psykolog men även en präst som har vidareutbildat sig inom psykoterapi.

Vad driver människan enligt humanistisk psykologi?

I grunden har perspektivet en positiv människosyn och ser att människan har förmåga att ta ansvar och göra intelligenta val bara vi ges möjlighet att utveckla vår inre potential. Humanismen sätter människans inre möjligheter i centrum och människans självuppfattning samt behov är det som främst påverkar vårt välmående.

Vad är bra med det humanistiska perspektivet?

I stället för att betrakta människan som en produkt av sin miljö förlänas hon inom den humanistiska psykologin en fri vilja. Av detta medföljer en mer positiv livssyn i kontrast med den deterministiska synen på människan där hennes handlingar var förutbestämda, till exempel utifrån sociologisk eller eugenisk påverkan.

Vad är det för skillnad på en psykolog och en psykoterapeut?

En psykiater är, till skillnad från en psykolog och psykoaterapeut, en läkare. Titeln läkare är också skyddad och kräver en legitimation från Socialstyrelsen. Det är alltså en person som genomgått läkarutbildningen, gjort sin allmänna tjänstgöring under handledning och därefter specialiserat sig inom psykiatri.

Vad påverkar människans beteende enligt humanistiska perspektivet?

Människan är fri och drivs främst av behovet att förverkliga sig själv. Hennes sätt att uppfatta och tolka omvärlden avgör hennes beteende. Viktiga forskare: Carl Rogers, Carl Gustaf Jung och Abraham Maslow.

Syftet med all psykoterapi och psykologisk behandling är att du ska må bättre. Ibland vet du varför du mår dåligt, ibland inte. Hur du mår kan ofta förstås genom dina tankar, känslor, beteenden och relationer, och vad som hänt dig i livet. När du går i psykoterapi kan du få hjälp att förstå dig själv och dina känslor.

Vad kostar det att gå till en psykoterapeut?

Avgifter för privat psykoterapi kan variera, men ofta ligger kostnaden på mellan 800 och 1500 kronor i timmen. Besöken sker oftast på en mottagning, men det finns många som erbjuder videosamtal. Det finns även flera privata vårdgivare som erbjuder KBT-behandling via internet.

Share this post