Trendig

Hur kom popkonsten till?

Hur kom popkonsten till?

Uppstod som en motståndare till det traditionella och det abstrakta måleriet. Under 50-talet blev det vanligt med att folk hade råd att skaffa tv-apparater. Med det så kom det tv-kändisar, skådespelare, musiker, tv-reklam mm Man tog då inspiration från detta.

Vad är typiskt för pop art?

Popkonsten utmanade den traditionella konstuppfattningen genom att använda sig av den typ av visualitet som förekom inom populärkulturen och som omgav det massproducerade, och förde in detta bildspråk i finkulturen, och ifrågasatte på många sätt just uppdelningen i fin- och populärkultur.

När slutade popkonsten?

Popkonsten idag Den ikoniska genren går aldrig ur tiden och har bidragit till att konstnärer fått en större frihet att kunna skapa ett eget uttryck. Den har fått en speciell plats i konsthistorien och har verkligen satt sina spår.

Vad är Roy Lichtenstein känd för?

Roy Lichtenstein föddes 1923 och dog 1997 i New York. Han var målare och skulptör. Tillsammans med Andy Warhol är han en av de främsta representanterna för popkonströrelsen som uppstod under 1950-talet.

När och var uppstod popkonsten?

Popkonst var en rörelse som uppstod i slutet av 1950-decenniet i England och USA. Det föddes som en konstnärlig reaktion på Abstrakt Expressionism, som ansågs tom och elitistisk.

När kom popkonst?

Pop art eller popkonst är en konstform som härstammar från 1950 talets England där en medlem i ett konstnärskollektiv myntade begreppet – Pop art.

Vem kom på popkonsten?

Under 1962 hade de fem som skulle bli popkonstens kärna haft sina första soloutställningar. Det var: Andy Warhol, Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Tom Wesselman, Claes Oldeburg.

Vad är typiskt med popkonst?

Kännetecknet för popkonst är att motivet på bilden ser tillsynes totalt likgiltigt ut för konstnären. Popkonst strävar efter att betraktaren inte ska märka av konstnären bakom konstverket, inga av dennes värderingar syns heller, utan motivet framställs på ett neutralt sätt.

Share this post