Frågor

Hur har det psykodynamiska perspektivet fatt sitt namn och vad innebar ordet psykodynamisk?

Hur har det psykodynamiska perspektivet fått sitt namn och vad innebär ordet psykodynamisk?

Det grekiska ordet psykhe har kombinerats med det grekiska ordet dynamikos och bildat ordet psykodynamisk. Psykhe står för själ eller andedräkt. Dynamikos ligger nära ordet dynamis som står för kraft och rörelse. Dynamik är läran om kroppars rörelse.

Hur kan man ut från det psykodynamiska perspektivet och Beteendeperspektivet förklara hur människor känner tänker och beter sig?

Psykodynamiskt perspektiv vill just leda människor till insikt. När man behandlar någon enligt detta perspektiv så vill man finna orsaken till problemet och visst är det väll bättre att behandla orsaken än att behandla problemet i sig.

Vad betyder psykodynamisk psykoterapi?

Vad vid tycks säga med psykodynamisk är att det dynamiska psyket är dynamiskt. Begreppet dynamisk psykoterapi. Begreppet dynamisk psykoterapi (DPT) är mer korrekt än begreppet psykodynamisk terapi. Psykoanalys betyder psykets analys. Det vill säga psykets begripliggörande.

Vad är psykodynamiska teorier?

De psykodynamiska teorierna lägger stor vikt vid den omedvetna människan som styrs av motstridiga krafter i psyket. Redan tidigt i livet uppstår dessa konflikter där det lilla barnet vill uppfylla sina medfödda behov, ge sig hän åt sina drifter, medan det omgivande samhället ställer krav på henne att ställa dem åt sidan för gemenskapens bästa.

Vad lägger man vikt vid i psykodynamisk terapi?

Som i de flesta terapiformer lägger man stor vikt vid en god och förtroendefull samarbetsrelation mellan klient och terapeut. I den psykodynamiska terapin utgår man dessutom från att klienten i relationen till sin terapeut kommer att spegla och upprepa de relationsmönster hon/han har med sig sedan tidigare.

Vad är det psykodynamiska perspektivet?

Det psykodynamiska perspektivet omfattar flera olika teorier som på många sätt skiljer sig ifrån varandra, men de har alla sina rötter i Freuds teori: Psykoanalysen.De psykodynamiska teorierna lägger stor vikt vid den omedvetna människan som styrs av motstridiga krafter i psyket.

Share this post