Innehållsförteckning
Hur ser Nötväckans bo ut?
Arten förekommer i lövskog, blandskog och trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Den har även blivit vanligare norr om Dalälven under senare år. Den bygger sitt bo i håligheter i träd, gärna i holkar. Nötväckans läte är ljudligt och består av en serie visslingar.
Finns nötväcka i Sverige?
Nötväckan förekommer tämligen allmänt i lövskog, blandskog och trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Den är mindre vanlig norr om Dalälven. Äter: Insekter, larver, puppor, spindlar och under vintern gärna frön och nötter.
Hur lever nötväckan?
Nötväckor är allätare och äter mestadels insekter, nötter och frön. De födosöker efter insekter som är gömda i eller under bark genom att klättra längs trädstammar och grenar, ibland upp och ner. De födosöker inom sina revir när de häckar, men kan ansluta sig till flockar av olika arter vid andra tidpunkter.
Vilken färg har nötväckan?
Nötväcka (Sitta europaea) är en liten fågelart i familjen nötväckor som häckar över stora delar av Palearktis. Det är en satt fågel, med stort huvud, kort stjärt, lång spetsig näbb och starka fötter. Ovansidan är blekt blågrå, ansiktet vitt, undersidan ljusare i vitt eller orangebeige och den har svart ögonbrynsstreck.
Hur låter trädkrypare?
Trädkrypare (Certhia familiaris, Euroasian Treecreeper) Sång: En 2-3 sekunder kort, ganska tydlig strof som faller i en drill på slutet. Har ungefär samma ljusa toner som en blåmes. Andra läten: Varningslätet är ett tunt, ”rakt” ljud, ungefär som en dämpad koltrast.
Vart bor nötväckan?
Nötväckor är ortstrogna och förekommer framför allt i trädgårdar i närheten av lövskog. De häckar gärna i äldre trädgårdar och parker med stora träd. De bygger sitt bo i naturliga håligheter i äldre träd och kan även överta gamla hackspettsbon. Ingångshålet muras igen till rätt storlek med fuktig lera i flera lager.
Vad äter en nötväcka?
Vid fågelmatningen äter nötväckan både frön och fett. Solrosfrön verkar vara något av favoritföda, men den hamstrar även hampfrön och bitar av jordnötter som den hackar loss med sin hackspettsliknande näbb. Nötväckan är också begiven på fett i form av talgbollar eller upphängda stycken av talg eller ister.
När lägger nötväckan ägg?
Häckning. Lägger 6-8 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 13-18 dygn. Ungarna i boet i 23-26 dygn.
Vilken fågel klättrar nedåt?
Nötväckan har en unik förmåga att kunna klättra både upp och ner för en trädstam. Nötväckan har en unik förmåga att kunna klättra både upp och ner för en trädstam.
Vilken fågel går med huvudet neråt?
Nötväckan är den enda fågel hos oss som kan klättra med huvudet nedåt. Den bygger sitt bo i håligheter i träd, gärna i holkar.