Allmänning

Hur ofta laggs PICC-line om?

Hur ofta läggs PICC-line om?

Inspektion. Inspektion av området kring insticksstället genom det transparenta förbandet med avseende på rodnad, svullnad, ömhet, vätska eller tendens till lossnat bandage, bör ske dagligen för patient i slutenvård [2,14]. I öppenvård inspekteras insticksstället i samband med omläggning samt vid behov.

När används PICC-line?

En perifert inlagd central venkateter är en tunn plastslang som förs in i ett blodkärl på överarmen. Genom slangen kan du få behandling och lämna prover ofta, utan att behöva bli stucken i armen eller på händerna. Katetern tas bort när du inte behöver den längre.

Vem sätter en PICC-line?

Inläggning av PICC görs vanligtvis av specialutbildade sjuksköterskor eller läkare under sterila förhållanden. Inläggning och avlägsnande av en PICC-line kan göras på mottagning, vårdavdelning eller behandlingsavdelning.

Hur länge kan PICC-line sitta?

En perifert inlagd central venkateter kallas också PICC-line. Den kan användas både för korttidsbruk och långtidsbruk. Det är vanligt att ha den från några veckor upp till ett år.

Kan man duscha med PICC-line?

Från och med dygn två ska du använda armen som vanligt. Du ska inte bada eller bada bastu när du har en PICC- line då detta kan få förbandet att lossna. Duscha som vanligt och torka försiktigt förbandet med handduk. Vill du känna dig extra säker när du duschar så finns PICC-lineskydd att köpa på apotek.

Hur ofta ska Trevägskranen bytas?

Trevägskranen byts med intervallet 1 gång/dygn – 1 gång/vecka enligt tillverkarens anvisning. För att behålla det slutna systemet bör kranen ur hygiensynpunkt bytas i samband med att förbindelseslangen byts. Om trevägskran används ska man vara observant på att tryck inte uppstår mot hud.

Hur ofta byts Trevägskran?

Förbandet byts i samband med att trevägskran/förlängningsslang och injektionsport byts. Detta görs var 3:e dygn i sluten vård och 1 gång per vecka i öppen vård. Förbandet ska också bytas om det inte längre fäster mot huden eller om blod/smuts finns under förbandet.

Share this post