Rekommendationer

Vem ager segelbaten?

Vem äger segelbåten?

Du kan på förhand kontrollera att farkosten är registrerad och vem som äger den. Om farkosten är avregistrerad eller om uppgifter om den saknas av någon anledning, kan du be att säljaren registrerar farkosten i sitt namn innan du köper den.

Kan man registrera vattenskoter som båt?

Gå in på Transportstyrelsens hemsida och ta fram blankett nr 14 och registrera din vattenskoter som båt och begär samtidigt ett nationalitetsintyg så kommer den med utan längd restriktioner (annars 5 meter minst). Kostnaden är 425 kr för registrering och 425 kr för nationalitetsbeviset.

Är vattenskoter ett fartyg?

Vattenskotrar jämställs sjörättsligt med andra typer av fritidsbåtar men med undantaget att du som förare måste ha fyllt 15 år. Kustbevakningen brukar när det handlar om barn eller unga på sjön, informera och upplysa om vad som gäller. Vid lagöverträdelser kontaktar vi föräldrarna.

Måste man registrera vattenskoter?

Som ovan nämnts ska båtar under 5 meters längd som regel, inte registreras. Dit räknas även vattenskoter med egen flytförmåga. Vattenjet, som saknar flytförmåga, räknas inte som båt. Om det finns särskilda skäl kan även båtar under 5 meter längd registreras.

Vad gäller för vattenskotrar?

I Sverige får man enligt vattenskoterförordningen endast köra vattenskoter i allmänna farleder samt inom områden där länsstyrelsen har beslutat om undantag från det generella förbudet. Du som kör en vattenskoter är ansvarig för att inte skada människor, natur eller miljö.

Vad klassas vattenskoter som?

”En farkost vars längd understiger fyra meter och som har en förbränningsmotor med ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla och har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter, står eller står på knä snarare än befinner sig i den.”

Är vattenskoter en sport?

Som med de flesta båttyper tävlas det även med vattenskoter. På 70-talet kördes de första tävlingarna och sporten har sedan spridits vidare. Det finns två olika typer av tävlingar. Offshore är distanslopp där viss navigering kan ingå, ibland är start och målgång på olika platser.

Share this post