Allmänning

Ar det farligt att ata socker ibland?

Är det farligt att äta socker ibland?

Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies, hål i tänderna.

Är socker verkligen så farligt?

I de svenska kostråden från Livsmedelsverket konstateras att för mycket socker ökar risken för fetma, typ-2-diabetes, sjukdomar i hjärtat och blodkärlen samt cancer. Söta drycker är särskilt kopplade till risk för fetma eftersom de ger många kalorier men inte mättar.

Finns det socker i allt?

Då och då uppstår diskussionen kring att socker finns ”överallt”, bland annat i påläggsskinka, buljongtärningar, leverpastej, dipmixer, sås- och soppulver. Mängden socker i dessa livsmedel är en bråkdel av det som finns i läsk och sötsaker.

Hur mycket socker får vi i oss?

För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.

Är allt socker onyttigt?

Socker innehåller mycket kalorier men inga näringsämnen. En kost innehållande mycket socker kan därför leda till både övervikt och näringsbrist. Övervikt i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och cancer.

Vilket land äter mest socker?

Danskarna äter i genomsnitt 12,3 kilo godis per år, och ligger i topp med Sverige när det gäller högsta konsumtion i världen.

Vad händer i kroppen när man slutar äta socker?

Du får mer energi När du slutar att äta socker kan du uppleva att du sakta med säkert får mer energi, och du kan känna dig mindre trött. Det sker eftersom ditt blodsocker blir mer stabilt. Ett högt sockerintag får ditt blodsocker att stiga, för att därefter falla snabbt igen, och den processen kan göra kroppen trött.

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

Share this post