Allmänning

Ar inlagd sill svenskt?

Är inlagd sill svenskt?

Inlagd sill av olika slag har i såväl Sverige som Finland en självklar plats på matbordet, särskilt vid högtider som jul, påsk och midsommar. Att lägga in sillen i en lag av salt, ättika och kryddor är ett sätt att konservera fisken. Några olika sillinläggningar är matjessill, löksill, sherrysill och senapssill.

Var kommer sillen ifrån?

Kort fakta om sill Utbredning: Simmar längs hela den svenska kusten och i hela Nordatlanten. Från Vita havet, Barents hav och Spetsbergen söderut till Biscayabukten, västerut till Grönland och den nordamerikanska kusten söderut till South Carolina.

Vem uppfann sill?

Sillen har varit av stor betydelse för hela norra Europa sedan stenåldern men med Hansaförbundet från 1100-talet blev den en central råvara. Fram och åter skickades den över Hansans vattenområden för att säljas eller åtminstone bytas mot spannmål, beck eller pälsar.

Vad är skillnaden mellan matjessill och sill?

Skillnaden mellan vanligt inlagd sill och matjessill är saltningen: Inlagd sill, som löksill och senapssill, är saltsill som först vattnas ur och läggs i en ättikslag eller kall sås, men matjessill läggs direkt i sin kryddiga lag, utan att saltas först.

Var kommer matjessill från?

Matjessill

Matjessill
Land Sverige
Ursprung Nederländerna
Huvudinnehåll sill
Matsort fiskrätt

Är sill svenskt?

Allt fler restauranger och pensionat öppnades och ”sill och nubbe” blev en del av den svenska badortskulturen. Från att ha betraktats som fattigmanskost hamnade sillen i de fina salongerna. Idag är det svårt för oss svenskar att tänka oss påsk, midsommar eller jul utan sill.

När uppfanns sill?

Den äldsta inlagda sillen är kryddsill. Den har vi, enligt Richard Tellström, ätit sedan åtminstone 1700-talets mitt.

Vad är löksill?

Sill eller strömming inlagd med lök är en klassiker på julbord, påskbord, midsommar eller till sillbordet.

Share this post