Innehållsförteckning
Får du flyga i kontrollerat luftrum?
En klarering (ett färdtillstånd) är ett godkännande av begärd flygväg och flyghöjd. Att flyga in i kontrollerat luftrum utan att flygtrafikledningen känner till det kan orsaka störningar i trafikflödet och kan dessutom innebära en stor fara.
Får man flyga drönare i kontrollerat luftrum?
För att få flyga inom dessa krävs tillstånd från Transportstyrelsen. På LFV:S. drönarkarta kan du se var de permanenta restriktionsområdena finns. Det finns även tillfälliga restriktionsområden som upprättas för att skydda luftfarten för den verksamhet som genomförs i området.
Vad gäller om du möter ett annat luftfartyg när du är ute och flyger drönare?
VLOS innebär, förutom att du alltid måste kunna se din drönare när du flyger, att du också ska hålla den på ett säkert avstånd från människor, djur, byggnader, fordon och andra luftfartyg. Du får inte heller flyga högre upp än 120 meter.
Får man flyga med drönare?
För öppen kategori vid flygning med drönare under 25 kilo behöver du inga tillstånd, bara drönarkort. För flygning i öppen kategori finns några grundregler som alltid gäller: Flyg inte utom synhåll. Flyg inte högre än 120 meter (utom över hinder)
Är Privatbyggda drönare C klassade?
Drönare som både saknar C-klassning och släpps ut på marknaden den 1 januari 2023 eller senare kommer enbart att kunna fortsätta flyga antingen med tillstånd från Transportstyrelsen inom den specifika kategorin eller inom ramen för en modellflygklubb. Har du en privatbyggd drönare?
Vad är internationellt luftrum?
Luftrum indelas internationellt i luftrumsklass A-G, vilket avgör vilken trafik som får förekomma och vilka regler som gäller. I Sverige används luftrumsklass C för kontrollerad luft och G för okontrollerad luft. Karta: Flygkarta med kontrollerat och okontrollerat luftrum, restriktionsområden och ATS-flygvägar.
Vilka länder har stängt sitt luftrum?
Redan innan EU-beslutet i kväll hade en lång rad andra EU-länder redan meddelat att deras luftrum stängs för ryska flyg.
- Finland.
- Estland.
- Lettland.
- Litauen.
- Danmark.
- Tyskland.
- Bulgarien.
- Tjeckien.
Det finns permanenta restriktionsområden i Sverige över till exempel fängelser, kärnkraftverk, naturområden och militära områden. För att få flyga inom dessa krävs tillstånd från Transportstyrelsen. På LFV:S. drönarkarta kan du se var de permanenta restriktionsområdena finns.