Innehållsförteckning
- 1 Får fraktföraren sälja godset Om ja när då?
- 2 Vem äger godset under transport?
- 3 Vad ska du som förare göra när en mottagare vägrar ta emot godset?
- 4 När ska chauffören göra förbehåll på fraktsedeln?
- 5 Vilka uppgifter måste finnas med på en fraktsedel?
- 6 Vad har fraktsedeln för funktioner?
- 7 Vad innehåller en fraktsedel?
- 8 Vem ansvarar för Transportskada?
Får fraktföraren sälja godset Om ja när då?
Fraktföraren får även sälja godset, om han ej inom skälig tid erhållit annan anvisning som han rimligen kan anses skyldig att efterkomma. Försäljning skall ske på offentlig auktion eller, om sådan ej lämpligen kan äga rum, på annat betryggande sätt.
Vem äger godset under transport?
Huvudregeln är att transportören har ett s.k. strikt ansvar för godset under dess befordran. Lagstiftningens syfte bygger på ett sådant synsätt för att tillförsäkra varuägaren någon form av säkerhet för godset under transporten.
Måste man ha fraktsedel?
Nej, det finns inte ett uttryckligt krav att en fraktsedel ska finnas vid en inrikestransport. Det finns dock många fördelar med att upprätta en, då den får bevisverkan i händelse av tvist. Om någon av parterna kräver att en fraktsedel ska upprättas, ska enligt lagen en fraktsedel också upprättas.
Vad ska du som förare göra när en mottagare vägrar ta emot godset?
1. Föreligger efter godsets ankomst till bestämmelseorten hinder för dess utlämnande, skall fraktföraren begära anvisning från avsändaren. Vägrar mottagaren att ta emot godset, äger avsändaren förfoga över detta utan att förete det första exemplaret av fraktsedeln.
När ska chauffören göra förbehåll på fraktsedeln?
förbehållet, skall om annat icke styrkes godset och dess förpackning antagas ha varit i gott synligt tillstånd, när fraktföraren mottog godset till befordran, samt antalet kollin jämte deras märken och nummer antagas ha överensstämt med uppgifterna i fraktsedeln.
Vad är Alltrans 2007?
”Det finns två standardavtal som används vid inrikes vägtransporter i Sverige. Sveriges Åkeriföretag har transportavtalet Alltrans 2007. Det andra är NSAB 2000 som tagits fram av Nordiskt Speditörförbund. Det finns även en lag som reglerar vägtransporter ”Lag om inrikes vägtransport”.
Vilka uppgifter måste finnas med på en fraktsedel?
En fraktsedel är ett dokument som skickas med vid frakt. Fraktsedeln sammanfattar viktig information om sändningen. Den ska innehålla sådant som antal kollin, paketens vikt, längd och bredd samt adress för såväl mottagare som avsändare.
Vad har fraktsedeln för funktioner?
En fraktsedel är ett dokument som skickas med vid frakt. Fraktsedeln sammanfattar viktig information om sändningen. Den ska innehålla sådant som antal kollin, paketens vikt, längd och bredd samt adress för såväl mottagare som avsändare. Företaget eller personen som skickar varan utfärdar vanligtvis fraktsedeln.
Vad ska en fraktsedel innehålla?
1 Fraktsedeln skall innehålla följande uppgifter: a) ort och dag för utfärdandet; b) avsändarens namn och adress; c) fraktförarens namn; d) ort och dag för godsets mottagande till befordran samt bestämmelseort; e) mottagarens namn och adress; f) gängse benämning på godsets art och på förpackningssättet samt, i fråga om …
Vad innehåller en fraktsedel?
Vem ansvarar för Transportskada?
Vad det gäller ersättning är transportörens ansvar kraftigt begränsat enligt både inhemska och internationella lagar och bestämmelser. Bestämmelserna varierar mellan olika transportmedel men huvudregeln är att transportören i många fall kan friskriva sig ansvaret eller ta på sig ett ansvar som är begränsat i kronor.