Innehållsförteckning
Har alla läkare tillgång till allas journaler?
Patientjournalen skyddas av sekretess Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen. Det är till exempel inte tillåtet för vårdpersonal att läsa din journal bara för att du råkar vara en vän eller ni är släkt.
När skriver läkaren in i journalen?
När i tiden ska en journalanteckning göras? Uppgifter om patienten ska föras in i journalen så snart som möjligt. Ur patientsäkerhetshänseende, bör information föras till journalen senast så snart det kan antas att en annan vårdare behöver tillgång till informationen för att kunna ge en god och säker vård.
Hur ska Pappersjournaler förvaras?
När signeringslistan inte längre används hemma hos patienten ska den förvaras i den legitimerade personalens pappersjournal. Personalen kan i de verksamheter som har tillgång till verksamhetssystemet läsa den legitimerade personalens anteckningar direkt i patientjournalen.
Kan man se röntgenbilder på 1177?
När du beställer röntgenbilder läggs dessa på ett USB-minne. Detta kostar 75 kronor + portokostnad. Du kan läsa dina journaler på 1177.se, där finns journaler för de flesta vårdinrättningar från och med 17 mars 2014. Logga in på 1177.se för mer information.
Det som står i patientjournalen skyddas av sekretess. Det innebär att alla uppgifter ska skyddas mot att obehöriga får tillgång till dem och kan sprida dem. Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen.
Vilka sätt kan du läsa journalen på?
Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.
Vad ska en patientjournal innehålla?
Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.
Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?
Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.
Kan ändring i journaltext göras?
Ändring i journaltext. Journaltext får inte ändras med mindre än att det går att se vad som tidigare var skrivet. Det ska även framgå vem som har ändrat och varför. Arkivbeständigt. Om anteckningarna görs med papper och penna ska det material som används vara godkänt som arkivbeständigt.