Allmänning

Har man ratt till rehabilitering?

Har man rätt till rehabilitering?

Hälso- och sjukvården ansvarar för den medicinska rehabiliteringen. Det är åtgärder som ska leda till att en person så långt som möjligt ska behålla eller få tillbaka sin fysiska och psykiska funktionsförmåga. Patientens arbetsgivare ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.

Var och hur kan man få hjälp med rehabilitering?

Ta hjälp av företagshälsovården För att bedriva arbete med arbetsanpassning och rehabilitering på ett bra sätt kan man behöva anlita hjälp från Företagshälsovården. De arbetar bland annat med läkarundersökningar, ergonomi, arbetsanpassning, psykisk ohälsa och rehabiliteringsutredningar.

Hur mycket kan man få i sjukersättning?

Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder.

Är man alltid skyldig att betala sjuklön?

Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.

När inträder arbetsgivarens rehabiliteringsansvar?

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar uppstår när arbetstagarens arbetsförmåga sätts ned på grund av sjukdom eller skada. Arbetsgivaren ska kräva läkarintyg efter sju kalenderdagar. Kontakta företagshälsovården vid föreliggande rehabiliteringsbehov.

Vem ansvarar för yrkesinriktad rehabilitering?

Kommunerna har också ansvar för att missbrukare får den vård och hjälp som de behöver. Den yrkesinriktade rehabiliteringen ligger inom arbetsmarknadsorganens ansvarsområde och innefattar t. ex. arbetsprövning, arbetsträning, fördjupad vägledning, och arbetsmarknadsutbildning.

Hur kan rehabilitering bedrivs?

Den fortsatta rehabiliteringen kan bedrivas på egen hand, i primärvården, inom regionen och/eller via hemkommunen. Teamet tar vid behov kontakt med efterföljande behandlare i vårdkedjan via Mina planer, telefonkontakt eller via remiss. Detta dokumenteras i rehabiliteringsplanen och i patientens utskrivningsplan.

https://www.youtube.com/watch?v=oyJ81_Yjt_I

När behövs rehabilitering?

Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska kunna återfå sin arbetsförmåga. Arbetsgivaren ska svara för en god och säker arbetsmiljö, arbeta med förebyggande åtgärder och vid behov stå för sjuklön och arbetslivsinriktad rehabilitering.

När ska man göra en rehabiliteringsutredning?

Planen ska tas fram senast 30 dagar efter att medarbetaren blev sjuk. Planen är främst ett stöd för rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen och ska underlätta för medarbetaren att börja arbeta igen så snart det är möjligt.

Vad innebär en rehabiliteringsutredning?

Arbetsgivaren har en skyldighet att fortlöpande undersöka vilka behov av anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som finns bland arbetstagarna och så tidigt som möjligt påbörja arbetet med anpassning av arbetssituationen och rehabilitering av den eller de arbetstagare som har behov av detta.

Share this post