Allmänning

Har sjukvarden anmalningsplikt?

Har sjukvården anmälningsplikt?

Anmälningsskyldigheter huvudtext. Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården är skyldiga att hemlighålla uppgifter som ingår i journalhandlingar samt andra uppgifter om en enskild persons eller familjs hemlighet som han eller hon fått kännedom om på grund av sin uppgift.

Har tandläkare Tystnads plikt?

Generellt innebär tystnadsplikten inom tandvården, oavsett huvudman, att uppgifter om patientens hälsa eller personliga förhållanden inte får lämnas ut till någon annan än de som direkt vårdar patienten, om det inte är helt klart att uppgiften kan röjas utan att patienten eller någon närstående lider men eller om …

När och varför har hälso och sjukvårdspersonalen skyldighet att skriva avvikelserapport?

Om en händelse har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig oavsiktlig bestrålning av en patient, personal eller allmänhet ska händelsen anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Hälso- och sjukvårdspersonalen anmäler det inträffade enligt de interna rutinerna för avvikelsehantering.

Vilken lag styr dokumentation och rapportering?

Rätt att ta del av uppgifter. 1 § Att en myndighet inom allmän hälso- och sjukvård under vissa förutsättningar är skyldig att lämna ut journalhandlingar och andra handlingar och uppgifter till en patient, framgår av tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Lag (2009:525).

Vad stämmer om patientens delaktighet?

En delaktig patient bidrar till säker vård Varje patient har unik kunskap om sig själv och sina behov, förväntningar och resurser. Resultatet av behandlingen blir bättre om patienten är delaktig i vården. Det är dessutom lagstadgat att patienten och de närstående ska vara delaktiga i vård och behandling.

Vad reglerar PSL?

Enligt PSL ska vårdgivare bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och arbeta förebyggande för att förhindra vårdskador. Varje år ska resultaten i vårdgivarens patientsäkerhetsarbete redovisas i en patientsäkerhetsberättelse. Patienter och närstående bör engageras i vårdgivarnas patientsäkerhetsarbete.

Vilka lagar som skyddar patientsäkerhet?

Exempel på centrala lagar gällande patientsäkerhet

  • Riksdagen – Patientdatalag (2008:355)
  • Patientsäkerhetslag (2010:659)
  • Patientlag (2014:821)
  • Socialstyrelsen – ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
  • Socialstyrelsen – ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Vilka lagar reglerar dokumentationen?

Styrdokument

  • Patientdatalag (SFS 2008:355).
  • Offentlighets- och sekretesslag (SFS 2009:400).
  • Patientsäkerhetslag (2010:659).
  • Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.

Vad innebär delaktighet inom vården?

om den enskildes möjlighet att påverka sin livssituation och den vård och det sociala stöd som han eller hon får, dvs. delaktighet. Medverkan eller inflytande på verksamhetsnivå innebär möjlighet till medverkan i utveckling och beslut inom en viss verksamhet, såsom ett boende eller en vårdklinik.

Share this post