Innehållsförteckning
Hur använde Gregor Mendel sig av pollination när han gjorde sina experiment?
När Mendel ville korsa –pollinera- en ärtplanta så behövde han bara ta bort den omogna ståndaren från plantan. På så sätt så var han alltid säker på sina plantors föräldrar. Ärtplantorna är normalt självbefruktande men Mendel förde istället med hjälp av en liten borste pollen från en planta till en annan.
Vad gjorde Mendel för upptäckter?
Mendel gjorde andra försök och kombinerade olika egenskaper. Han upptäckte då att olika egenskaper ärvdes oberoende av varandra. En högvuxen planta kunde lika väl få gula frön som gröna. Varje levande varelse är en kombination av tusentals olika faktorer.
Hur kom munken Mendel på Ärftlighetslagarna?
Mendel beskrev två principer om nedärvning som kallas för Mendels ärftlighetslagar: Lagen om segregering – Alleler segregerar slumpmässigt, vilket innebär att när haploida könsceller bildas så kan vilken som av de två allelerna hos en heterozygot förälder ingå i en specifik könscell.
Vem korsade bin på 1940 talet?
Bina i högskolans kupa tillhör rasen Buckfast. Det är en korsning av honungsbin där många olika raser och stammar ingår. Det var den engelska munken Broder Adam som korsade samman de bästa bin han kunde hitta för att få fram en ny, bra honungsras. I dag är Buckfast-biet det vanligast förekommande biet i Sverige.
Vilka växter använde Gregor Mendel?
I mitten av 1800-talet upptäckte österrikaren Gregor Mendel genetikens lagar. Ny Teknik har besökt den tjeckiska staden Brno och klostret där Mendel under nio år experimenterade med ärtor.
Vad jobbade Gregor Mendel med?
Under sin barndom arbetade Mendel som trädgårdsmästare, samtidigt som han studerade biodling, och som ung gick han på gymnasiet i Troppau. Senare, från 1840 till 1843, studerade han praktisk och teoretisk filosofi samt fysik vid universitet i Olmütz.
Vem kom på genetiken?
Men det vetenskapliga studiet av de genetiska mekanismerna tog sin början först med Gregor Mendel vid mitten av 1800-talet.
Vem är Genetikens fader?
Artikel i tidningen Populär Historia där du kan läsa om Mendel – genetikens fader. Munken Gregor Mendel (1822-1884) hade sitt snille och sin Gud men inte mycket mer.