Innehållsförteckning
Hur behandlar man njursvikt?
Vanliga åtgärder är intravenös vätska, och att ta bort det hinder som blockerar urinvägarna om det finns ett sådant. De flesta som har akut njursvikt blir helt bra igen. Vid kronisk njursvikt blir njurarnas funktion sämre och sämre, och det finns ingen behandling som kan stoppa förloppet.
Hur botas njursvikt?
I första hand sker behandling med läkemedel som sänker blodtrycket och förbättrar kroppens vätske-, salt- och mineralbalans. Specialkost kan också vara en del av behandlingen. Är njursvikten långt framskriden måste den behandlas med dialys eller njurtransplantation.
Hur behandlas njursvikt idag?
Så här behandlas njursvikt idag I första hand sker behandling med läkemedel som sänker blodtrycket och förbättrar kroppens vätske-, salt- och mineralbalans. Specialkost kan också vara en del av behandlingen. Är njursvikten långt framskriden måste den behandlas med dialys eller njurtransplantation.
Vad är allvarlig njursvikt?
Måttlig njursvikt ger oftast få symtom. Vid allvarlig njursvikt är symtomen oftast betydande. Tillståndet ger vanligen besvär som dålig aptit, illamående, kräkningar och klåda. I dessa fall är de mentala funktionerna ofta påverkade.
Vad är kronisk njursvikt?
Vad är kronisk njursvikt? Kronisk njursvikt innebär att njurarnas förmåga att filtrera bort slaggprodukter för att rena blodet – en av njurarnas viktigaste uppgift – är betydligt nedsatt. Oberoende av vad som orsakar njursvikten är sjukdomsbilden är ganska likartad. De vanligaste symtomen är klåda, illamående, trötthet,
Hur kan man påvisa njursvikt?
Undersökning vid njursvikt. Njursjukdom kan enkelt påvisas genom blodprov och urinprov. Höga halter av slaggprodukter i blodet och äggvita i urinen talar för njursjukdom. Mer exakt diagnos av njursvikt fastställs med hjälp av ultraljudsundersökning av njurarna och eventuellt med en njurbiopsi.
Behandling vid kronisk njursvikt
- Läkemedel mot högt blodtryck.
- Järn kan hjälpa mot trötthet.
- Tabletter mot illamående och kräkningar.
- Vätskedrivande läkemedel mot svullnad och andnöd.
- Läkemedel, krämer och ljusbehandling vid klåda.
- Vaccin om du är känslig mot infektioner.
Hur får man njursvikt?
Vanligaste orsakerna till kronisk njursvikt är långvarig diabetes, hjärt-kärlsjukdom ( i form av dåligt kontrollerat blodtryck, åderförkalkning m.m.) eller njurinflammation. Blir njurfunktionen till slut så dålig att reningsfunktioner m.m. inte räcker till, kan det bli aktuellt med dialys och/eller njurtransplantation.