Allmänning

Hur bekampar monetarismen inflation?

Hur bekämpar monetarismen inflation?

Monetarismen tycker att man ska ha en fri marknadsekonomi. De tycker att man ska avreglera en hel marknaden (staten får inte ha monopol på någon verksamhet alls). Det centrala är att bekämpa inflationen. Statens enda uppgift ska vara att föra en effektiv penningpolitik som kontrollerar inflationen.

På vilka sätt vill monetarismen minska skadorna av en lågkonjunktur?

Enligt monetarismen krävs det en expansiv finanspolitik för att rädda ett land ur en kris och det bästa vore om marknaden får sköta sig själv. För att komma till rätta med en inflation gäller det att kontrollera penningmängden i samhället.

Hur uppstår lågkonjunktur enligt monetarismen?

Lågkonjunktur uppstår när efterfrågan på produkter (varor och tjänster) blir mindre än vad som producerats i ett land. När de som säljer produkterna märker att folk inte handlar lika mycket (efterfrågan på deras varor), måste de minska sina utgifter såsom personal och nya investeringar.

Vilken kritik riktade monetarismen mot keynesianismen?

Kritik mot monetarism – Hur mycket pengar rör sig egentligen i ett land? Monetarismen tar inte den sociala problematiken gällande arbetslöshet i beaktande. Total frihandel skapar stora klyftor mellan människor, vilket skapar missnöje. Det är alltså svårt att genomföra monetarismen i en demokrati.

Hur hanterar monetarismen konjunktursvängningar?

Centralbankens viktigaste uppgift blir därför att stimulera ekonomin med räntesänkningar vid lågkonjunkturer och att höja räntan vid högkonjunkturer. När staten kontrollerar penningmängden i samhället kan den långsiktiga inflationen hållas i schack och i övrigt ska marknaden reglera sig själv.

Hur kom monetarismen till?

Monetarismen har sina rötter i kvantitetsteorin, men började utvecklas på 1950-talet av Milton Friedman och andra företrädare för Chicagoskolan. Utgångspunkten var i stora drag samma modell för bestämning av nationalinkomst och sysselsättning som keynesianerna använt sig av.

Share this post