Innehållsförteckning
Hur bildas ateroskleros?
Hur uppkommer åderförkalkning? Den exakta mekanismen för hur ateroskleros uppkommer är inte helt klarlagd, men många tror att det kan börja med att insidan av artären skadas. Med tiden blir blodkärlen stelare och tjockare, och det kan byggas upp ett fettlager på insidan av kärlen.
Vad betyder aterosklerotiska?
Ateroskleros (åderförkalkning) orsakar > 90 % av alla hjärtinfarkter och de flesta fall av ischemiska slaganfall, claudicatio intermittens och ischemiskt gangrän. Sjukdomen är en fokal process i artärväggens innersta lager och drabbar företrädesvis stora och medelstora artärer.
Vad betyder aterosklerotisk hjärtsjukdom?
Åderförfettning kallas också för åderförkalkning eller ateroskleros och kan ibland göra att det bildas blodproppar i artärerna. Det kan orsaka följande allvarliga sjukdomar: Du kan få kärlkramp eller hjärtinfarkt när kärlen som leder blodet till hjärtat blir för trånga.
Vad är Åderförkalkad?
Åderförfettning innebär att fett under lång tid har samlats på insidan av blodkärlen. Då blir det svårare för blodet att passera. Det kan leda till blodproppar som kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar.
Vad är Arteriosclerosis?
En arteriell sjukdom i nedre extremiteterna gör att kärlen blir trånga och blockerar blodtillförseln till benen i och med att det bildas åderförkalkningar. Vilket resulterar i nedsatt blodcirkulation i benen.
Hur kan man förebygga åderförkalkning?
Behandling. Det viktigaste är att du försöker minska din risk för åderförfettning genom att äta hälsosamt, sova tillräckligt mycket och vara fysiskt aktiv regelbundet. Du bör sluta röka om du gör det och även undvika alkohol. Det är särskilt viktigt när hjärtat är så hårt belastat att du behöver få behandling.
Hur kan man förebygga ateroskleros?
Orsaken och riskfaktorerna för ateroskleros kan vara ärftliga faktorer, högt blodtryck, höga blodfetter, kosten, bukfetma, för lite motion, diabetes, rökning och stress. Fram till mitten av 1980-talet sågs ateroskleros enbart som en fettinlagringssjukdom.
Hur behandlar man Småkärlssjuka?
Sammanfattning Vid småkärlssjuka och symtomatisk lakunär infarkt skall man behandla med sedvanlig sekundär strokeprevention, dvs trombocythämning, antihypertensiva läkemedel och statiner. Vid småkärlssjuka utan klinisk stroke så bör man behandla vaskulära riskfaktorer och framförallt höga blodtryck.