Innehållsförteckning
Hur bör du enligt Livsmedelsverket lägga upp din måltid?
God och Trivsam – Att måltiden upplevs som god och trivsam är viktigt för att maten ska hamna i magen. Näringsriktig och Säker – En bra måltid är även näringsriktig och säker att äta. Miljösmart – Med miljösmart menar vi måltider som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling och de nationella miljömålen.
Hur påverkas kroppen av olika dieter?
Dieter med lågt GI, glykemiskt index Genom att välja kolhydratrika livsmedel som ger en mer utdragen stegring av blodsockersvaret, det vill säga har ett lågt GI, känner man sig mätt längre och kan därför lättare gå ner i vikt.
Hur och på vilka grunder planerar och anpassar du mat och måltider?
Matsedel och menyplanering Ett varierat intag av livsmedel och maträtter ökar möjligheterna att täcka energi- och näringsbehov. Huvudmål och mellanmål ska därför planeras i god tid, för att få en stor variation. Mellanmålen är precis lika viktiga som huvudmålen. Mellanmålen bör ge energi och protein.
Hur många olika dieter finns det?
Diet 1: Periodisk fasta 5:2-dieten: Ät som vanligt fem dagar (ca 2 000–2 500 kcal/dag) och fasta i två (ca 500–600 kcal/dag). 6:1-dieten: Ät som vanligt sex dagar och drick bara livsmedel utan kalorier dag sju. 16:8-dieten: Fasta i 16 timmar och ät i 8. 20:4-dieten: Fasta i 20 timmar och ät i 4.
Varför kan olika bantningsmetoder vara farliga för kroppen?
Kroppen behöver energi för att fungera, så drar du ner på energiintaget kommer den göra allt i sin makt för att få mat igen. Risken för överätning ökar och det kan i sin tur leda till ångest och i värsta fall ätstörningar som anorexi eller bulimi.
Vad bör du tänka på om en person behöver stöd i samband med måltid?
Att personalen är kunnig om varje persons specifika behov är nödvändigt för att den äldre ska få ett bra stöd vid måltiden och känna sig respekterad. För att kunna agera på ett bra sätt i måltidssituationen behöver omsorgspersonalen förutsättningar i form av tid, kompetens och handlingsutrymme.
Vilka svårigheter kan finnas när en demenssjuk person ska äta?
Vanliga problem är nedsatt aptit, tuggproblem, sväljsvårigheter och muntorrhet. Försämrad syn kan göra det svårare att uppfatta vad som finns i skålar och på fat och även att ”hitta” maten på tallriken. Nedsatt muskelstyrka och andra motoriska problem kan också ställa till bekymmer när man ska äta.
Vilken är den mest effektiva dieten?
Många studier visar att en lågkolhydratdiet kan hjälpa till med viktminskning och också vara effektivare än många dieter med låg fetthalt. Dessutom verkar det som att denna form av diet också är effektiv mot skadligt magfett.