Innehållsförteckning
Hur botar man sjukdomar förr i tiden?
Många sjukdomar förklarades förr med att den sjuke stött på ett övernaturligt väsen, till exempel gasten, älvor eller haft oturen att störa vättarna. Läkare var få och den som var sjuk fick använda sig av huskurer, magiska botemetoder eller besöka en botare.
Vilka växter kan man använda som medicin?
Vissa växter har fortfarande kvar sin medicinska betydelse, till exempel opievallmo (Papaver somniferum), ur vilken man kan isolera morfin, som används som smärtlindrande medel inom sjukvården. Användandet av växtbaserade läkemedel har ökat på senare tid i I-länder.
Vad betyder läkemedel och vad är den till för?
Läkemedel är ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket.
Kan man utvinna några medicinska preparat ur trädet?
Man har idag funnit ett antal verksamma ämnen hos almen som har medicinska egenskaper och är användbara. Om man gör en infusion på barken kan man lindra smärtor och blåmärken genom att smörja blandningen utvärtes, och en dekokt på barken som dricks kan även verka febernedsättande.
Vad betyder ordet läkemedel?
Enligt Läkemedelsverkets definition är läkemedel ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. Endast godkända läkemedel får säljas. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket. Läkemedelsverket kontrollerar.
Ett botemedel var åderlåtning, att tappa blod ur kroppen för att det sjuka skulle följa med ut, som Santhesson menade var verksamt i början av epidemin. Därefter gjorde det mer skada än nytta, konstaterar han. I kombination med åderlåtning ansågs också kräkmedel fungera.
Hur botade man sjukdomar under antiken?
Hippokrates förklarade att sjukdomar hade naturliga orsaker, de var varken ett straff från gudarna, orsakade av onda andar eller trollkarlar och häxor. Därför avvisade han amuletter och trollkonster som behandlingsmetoder vid sjukdomar. Hippokrates ansåg att läkarna främst skulle lita till naturens läkande krafter.
Vad fanns det för sjukdomar på vikingatiden?
Spanska sjukan, pest och kolera – alla spred de skräck i samhället och skördade mängder av människoliv. Men ingen epidemisk katastrof kan mäta sig med den som drabbade Amerikas ursprungsbefolkning på 1500-talet när européerna anlände med smittkoppor och mässling.
Vad styr utvecklingen i omsorgens historia?
Genom historien har samhället sökt olika vägar för att möta människornas behov av hjälp i utsatta situationer. Länge byggde vården på allmosor, men från 1700-talet tog stat, kommuner och landsting – i allt större utsträckning – över omsorgen om medborgarna.
Vilka sjukdomar man på 1900-talet i Sverige?
Men influensaåren 1918-1919 står ändå ut i den historiska statistiken. Under knappt ett år från sommaren 1918 och framåt, förlorade tiotusentals svenskar livet i den influensa som kom att kallas spanska sjukan. Spanska sjukans namn kommer av att de första rapporterna om sjukdomen i pressen kom från Spanien.