Innehållsförteckning
Hur byter man efternamn efter skilsmässa?
Ja, efter skilsmässa kan man välja att byta tillbaka till sitt tidigare namn. Namnbytet sker dock inte direkt i samband med skilsmässan. Det namn du haft som gift behåller du automatiskt. Om du vill byta namn ska en skild ansökan skickas in till skatteverket.
Hur lång tid tar det att få nytt efternamn?
Enligt Skatteverkets hemsida tar det 8-12 veckor eller 1-2 månader för att ett efternamnsbyte ska ske, beroende på vad det är för typ av byte. Har det passerat längre tid än 2 månader sedan du skickade in din ansökningsblankett rekommenderar jag dig att kontakta Skatteverket.
Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?
Möjligheten att ändra ett efternamns genusform är könsneutral, du kan alltså ändra till den maskulina eller den feminina namnformen oavsett vilket kön du har. Ansök på blanketten. Ansökan är avgiftsfri. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn.
Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.
Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.
Vad är nyheten i personnamnlagen?
En nyhet i personnamnlagen är att du kan ta ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn och kan inte kombineras med ett mellannamn. Båda namnen syns i offentliga sammanhang. Båda namnen räknas som ditt officiella efternamn.
https://www.youtube.com/watch?v=ofWgdrXqM0s
Hur tar man bort ett av sina efternamn?
För att ta bort ett av dina efternamn ansöker du på någon av följande blanketter. Om det efternamn du vill ha kvar är en förälders efternamn ansöker du på blankett SKV 7502. Ansökan är avgiftsfri.
Får man behålla efternamnet efter skilsmässa?
En skilsmässa medför inte att efternamnet automatiskt ändras, utan du behåller det efternamn du hade som gift. Du kan däremot välja att byta efternamn på flera sätt om du vill det. Läs mer om att byta efternamn.