Innehållsförteckning
Hur diagnostiseras intellektuell funktionsnedsättning?
En avgörande faktor för diagnosen IF är psykologens utredning som innehåller en bedömning av patientens kognitiva funktioner (via test) och en bedömning om dessa funktioner är i samklang med patientens adaptiva funktion (vardagliga fungerande och stödbehov).
Vem utreder intellektuell funktionsnedsättning?
Man vänder sig till en läkare som skriver en remiss. Det är olika vem som sedan tar hand om utredningen. Det kan vara barnavårdscentralen eller skolhälsovården. Det kan också vara vid ett sjukhus eller vid en habilitering.
Vad kännetecknar intellektuell funktionsnedsättning?
Intellektuell funktionsnedsättning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga. Det innebär svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter. Utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning är olika benämningar på samma funktionsnedsättning.
Hur märker man intellektuell funktionsnedsättning?
Intellektuell funktionsnedsättning påverkar hjärnans funktioner, som minne och abstrakt tänkande. Man kan ha svårt att hålla många saker i minnet samtidigt. Man kan ha problem att komma ihåg, komma på, och komma igång. Det kan också ha svårt att sortera ut viktig information, förstå och använda information.
Hur utreder man utvecklingsstörning?
Under utredningen får du bland annat prata med en psykolog och göra olika tester och uppgifter. Du kan även få träffa en läkare som undersöker om du har några andra svårigheter eller sjukdomar. Vem som gör utredningen och hur utredningen går till är olika. Det beror mest på hur gammal du är.
Hur fastställs diagnoser?
Man bör skilja på de två momenten ”att ställa diagnos” och ”att klassificera en ställd diagnos”. I det första fallet bedömer man vilket sjukdomstillstånd patienten lider av. I det senare fallet anger man en kod för diagnosen, med hjälp av något kodverk, till exempel en diagnosklassifikation.