Innehållsförteckning
Hur försörjer sig samerna?
Ungefär 2500-3000 samer i Sverige är beroende av renskötsel som inkomstkälla (köttproduktion). Många fler, särskilt i Norrbottens län, har ett renmärke och äger renar som sköts av en yrkesverksam renskötare. Andra traditionella näringar är jakt, fiske och duodji (slöjd och konsthantverk).
Vad kostar det att köra på en ren?
Ett vanligt renskötselföretag har ca 500 renar. Huvudinkomsten är från slakt. Slaktvärdet för en ren är 1500 kronor.
Hur mycket bidrag får rennäringen?
Under senare år har olika undersökningar om rennäringens totala lönsamhet framkommit. Så mycket är dock klart att minst 500 miljoner kronor utgår i statligt stöd och bidrag till samisk verksamhet. Av dessa 500 är cirka 300 miljoner kronor stöd och bidrag till renskötseln och näringen.
Vad betalar samer i skatt?
Skatten uppgick då till totalt 501 kronor och 57 öre i Norrbottens län samt 133 kronor och 3 öre i Västerbottens län. Lappskatten avskaffades genom ett riksdagsbeslut 1928. Därefter blev de renskötande samerna i skattehänseende likställda med övriga medborgare.
Hur mycket tjänar man på en ren?
24 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.
Vad får en same för en död ren?
För en tågdödad ren får renägaren idag strax över 3600 kronor. Det är 93 kronor mindre än föregående säsong. För en trafikdödad vaja får renägaren 113 kr mindre. Att ersättningen är mindre än föregående säsong beror på en uträkning som Svenska samernas riksförbund gör utifrån uppgifter de får från Sametinget.
Vilka får äga renar i Sverige?
Enligt Regeringsformen ska det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv främjas. Därför är renskötseln förbehållen samerna. Så ja, vem som helst får äga renar, men man kan inte släppa ut sina renar på bete om man inte är medlem i en sameby.