Hur fungerar en Gatulampa?
Hur fungerar gatubelysningen? Gatubelysningen tänds och släcks av en ljussensor som påverkas vid skymning och gryning. Den i sin tur aktiverar ett fjärrstyrt styrsystem. Belysningen kan även tändas manuellt i större eller mindre områden via detta system.
Hur hög är en gatlykta?
Ljuspunktsavståndet ligger vanligen på mellan 30-40 m, men bestäms av: • belysningsklass • ljuspunktshöjden VGU • VV publikation 2004:80 • 2004-05 45 Page 6 VÄG- OCH GATUBELYSNING 7 Utformning av belysningsanläggning • armaturernas ljusstyrkefördelning • körbanans reflexionsegenskaper • placering utefter vägsträckor …
Hur styrs gatubelysning?
Gatubelysningen styrs nu via ett hundratal individuella centraler runt om i kommunen. Varje central är utrustad med en ljussensor som automatiskt känner av hur ljust det är på platsen och tänder och släcker belysningen. Vid platser med mycket rörelse t ex Mörby centrum är belysning tänd något längre.
När tänds gatubelysningen Stockholm?
1930-talet blev genombrottet för den elektriska gatubelysningen och för ljusskyltar i Stockholm, och från 1929 hölls gatubelysningen tänd natten igenom. Stockholm blev en stad som formligen badade i ljus till och med under andra världskriget, bortsett från några mörkläggningsövningar.
Hur höga är lyktstolpar?
För mer vanliga gator och vägar är utrymmeskravet större och också för att ge en bredare ljusbild. Då har man höjt lampan till mellan sex och åtta meter. För större vägar som motorvägar och så med stark trafik i hög hastighet så har stolphöjden ökats till åtta till tio meter.
Vem har hand om vägbelysning?
Vägbelysning. Generellt är det Trafikverket som ansvarar för belysningen längs större vägar och kommunen som ansvarar för gatubelysningen inom och utanför tätorterna. Det finns också vägar där kommunen driver belysningen men inte är väghållare.
Hur mycket kostar en lyktstolpe?
Varje lyktstolpe kostar 200 000 kronor, jämfört med en vanlig som kostar cirka 40 000 kronor.